SEGRE

ECONOMIA EQUIPAMENTS

Els instituts de Lleida exigeixen més recursos per pagar el cost de llum i gas

Afirmen que estan “preocupats” per si podran assumir les factures, com les de calefacció || Educació diu que ja està “ajustant” les aportacions als centres

L’institut Gili i Gaya disposa de plaques solars des de principis de l’any passat.

L’institut Gili i Gaya disposa de plaques solars des de principis de l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els instituts de Secundària de Lleida estan “preocupats” per la repercussió de l’increment del preu de l’energia en els seus centres. El cost dels subministraments l’assumeixen directament, emmarcat en la partida de despeses de funcionament que els proporciona Educació, i no saben si podran afrontar les pròximes factures, per la qual cosa reclamen més recursos al departament. El portaveu de la junta de directors de Secundària de Lleida va indicar que han efectuat una “demanda generalitzada” en aquest sentit a la junta central i encara no han rebut resposta.

La direcció del Joan Oró també assenyala que “fa temps” que van comunicar a Educació la seua preocupació per aquesta qüestió i des del Maria Rúbies apunten que “ja vam assumir imports desmesurats el curs passat i ho vam posar en coneixement d’Educació, però de moment no hi ha hagut cap augment de cap partida de pressupost per a despeses de funcionament ni tenim notícies que hagi d’haver-hi un increment econòmic”. La direcció de l’institut Ronda va dir que en el seu cas els afectarà la calefacció, però encara no han quantificat l’increment de cost per demanar recursos. Així mateix, el director del Manuel de Montsuar va apuntar que esperen que “l’augment de l’aportació mensual que ens donen [Educació] sigui proporcional a la pujada de l’energia”.

En canvi, el cas del Gili i Gaya és una mica diferent perquè des de l’any passat disposa de plaques solars a la coberta, amb les quals aconsegueix reduir la factura energètica. La directora va assenyalar que aquest sistema “ens paga pràcticament el 40% de l’energia que gastem al centre i això ens ajuda a estar més tranquils i poder arribar a finals de mes, no com en altres instituts que arriben a punt de tallar-los la llum”.Per la seua banda, el departament d’Educació afirma que és “conscient que l’augment de preus dels subministraments està encarint les previsions pressupostàries dels centres per aquest concepte” i afegeix que, per això, està “ajustant aquest increment entre els diferents avançaments que es donen als centres al llarg de l’any”. Assegura en aquest sentit que “se n’ha proporcionat un al setembre i ara estan calculant els imports dels últims tres mesos”.

Així mateix, recorda que estan treballant en un pla sobre confort tèrmic i eficiència energètica. Aquest pla ha d’afrontar també el problema de la calor a les aules durant els episodis d’altes temperatures.

El Gremi de Forners reclama mesures per evitar tancaments

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida, juntament amb la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, alerta que, a causa de la “greu situació econòmica provocada per la sostinguda i desbocada pujada” de l’energia i les matèries primeres, molts negocis “es podrien veure obligats a tancar definitivament”, tal com va avançar aquest diari.

El gremi destaca que està fent “un gran esforç per mitigar l’impacte d’aquests increments en el consumidor, fins i tot reduint els nostres marges”.Per això, reclama a les administracions que adoptin “mesures reals i efectives per reduir l’increment de costos de producció”, així com per “garantir la liquiditat de les empreses”. Proposa que part dels recursos dels nous impostos a grans fortunes es destinin a subvencionar els costos energètics dels nostres elaboradors i comerciants”.Demana així mateix mesures fiscals “que tinguin en compte la greu situació que pateixen les petites empreses i comerços” i que “no s’adoptin mesures intervencionistes sobre el preu d’aliments bàsics, entre els quals el pa, ja que l’increment actual dels preus d’aliments no causa un increment dels marges empresarials, ja que són inexistents”.

tracking