SEGRE

SALUT COL·LECTIUS

Falten professionals de geriatria per les males condicions laborals

Conclusió de la jornada del Col·legi d'Infermeres sobre gent gran || Proposen activitats segons l'edat, voluntaris i més finançament d'audiòfons o ulleres

En la jornada es va dur a terme una dinàmica per riure, com aquesta amb pilotes entre el públic.

En la jornada es va dur a terme una dinàmica per riure, com aquesta amb pilotes entre el públic.COILL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Cal millorar les condicions laborables d’infermeres i auxiliars per cuidar la gent gran.” Aquesta va ser una de les conclusions de la docent, investigadora i especialista en Infermeria Geriàtrica Carmen Nuin Orrio, en la jornada sobre la visió integral i futur de l’assistència geriàtrica i les seues necessitats, reptes i solucions organitzada pel Col·legi d’Infermeria de Lleida, en el qual experts van debatre a l’Aula Magna Joan Viñas i hi van assistir 150 persones. Nuin va assenyalar que fan falta més professionals especialitzats en Geriatria i que “necessitem una societat en la qual hi hagi voluntaris”, recordant les xarxes de voluntaris que hi va haver durant la Covid.

D’altra banda, va demanar recursos per a audiòfons, ulleres o per a les cures de la patologia del peu geriàtric, mentre que també va apostar perquè s’ofereixin activitats per a les diferents edats de la vellesa, va destacar les diferents modalitats habitacionals que hi ha en les residències i que cal escoltar la gent gran perquè “és molt important la seua autonomia i independència física, social i emocional”.

Per la seua part, la presidenta del Col·legi Professional, Mercè Porté, va afirmar que “el principal problema és la falta d’infermeres especialistes en Geriatria, a més que cal reconèixer aquesta especialitat, tenint en compte que s’ofereix incentius si s’escull i caldria preguntar-nos per què, i que la infermera treballi on li toqui”.

Va afegir que “potser haurien de ser als CAP, a més de les residències i hospitals, però les places s’han de crear i oferir bones condicions laborals”. En aquest sentit, va destacar que hi ha infermeres que després de graduar-se dubten si fer dos anys més per a Geriatria. Lleida ofereix dos places d’aquesta especialitat i Catalunya una trentena i Porté va dir que fins fa poc no s’omplien.

També va apuntar l’“intercanvi” que hi ha entre centres, en els quals alguns ofereixen un millor sou, de manera que d’altres es queden sense professionals. Respecte a les places, aquest any les últimes trenta d’infermeria que quedaven a l’Estat eren de Geriatria. Amb tot, Porté va afirmar que “hem vist que hi ha un sentiment positiu cap a la Geriatria, però que és necessari canviar el model”.

tracking