SEGRE

UNIVERSITAT INVESTIGACIÓ

El 'nas electrònic' de la UdL fins i tot distingeix el cafè descafeïnat

L'estudi del laboratori de Robòtica per millorar-ne la precisió, publicat en una revista especialitzada || Desperta interès per les seues possibles aplicacions

La tassa de cafè i, a sobre, el circuit electrònic de l’eNose.

La tassa de cafè i, a sobre, el circuit electrònic de l’eNose.LABORATORI DE ROBÓTICA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El laboratori de Robòtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL) ha millorat el seu nas electrònic (eNose, un sistema olfactiu artificial) perquè sigui capaç de diferenciar aromes complexes i ha constatat que és capaç de distingir entre un cafè amb cafeïna i un de descafeïnat. Els resultats d’aquesta investigació, titulada Application of a Single-Type eNose to Discriminate the Brewed Aroma of One Caffeinated and Decaffeinated Encapsulated Espresso Coffee Type, han estat publicats a la revista Chemosensors. El professor i responsable del laboratori de Robòtica, Jordi Palacín, afirma que aquest treball “està despertant molt interès atès el cost raonable d’aquest nas electrònic i les seues possibles aplicacions”.

En aquest sentit, va indicar que “en un futur s’espera que l’olfacte sigui un dels sentits que tinguin implementats tots els robots mòbils que vagin apareixent al mercat”. L’investigador remarca que després de demostrar que l’eNose pot olorar gasos de forma aïllada, quedava pendent provar si podia distingir olors complexes formades per un gran nombre de volàtils difícils de diferenciar, i van triar l’aroma del cafè. La cafeïna és una substància soluble no volàtil i és indetectable de forma directa, però la seua presència facilita reaccions que sí que afecten l’aroma d’un cafè acabat de fer.

Explica que van definir un sistema de mesura que permet inserir una tassa de cafè exprés en la base i fer arribar les aromes a l’eNose per convecció natural. Van registrar i van analitzar les mesures d’olfacte proporcionades pels setze sensors que formen el nas electrònic, i “la van ensinistrar” perquè reconegués l’aroma del cafè amb cafeïna i el descafeïnat a través de tècniques d’intel·ligència artificial. Van concloure que pot diferenciar si la tassa té només aire, aigua calenta i cafè amb o sense cafeïna.

La tassa de cafè i, a sobre, el circuit electrònic de l’eNose.

La tassa de cafè i, a sobre, el circuit electrònic de l’eNose.LABORATORI DE ROBÓTICA

tracking