SEGRE

MACROJUDICI PROCÉS

Quatre dels onze acusats de disturbis a la subdelegació del Govern a Lleida accepten nou mesos

L'Audiència de Lleida va acollir ahir la primera sessió del macrojudici contra 11 persones acusades dels aldarulls a la subdelegació del Govern el 25 de març del 2018 en protesta per la detenció de Puigdemont. Quatre d'ells van reconèixer els fets, per la qual cosa seran condemnats a 9 mesos de presó. Fiscalia demana 36 anys per als altres set.

Primera aparició pública de Pablo Hasél, envoltat de Mossos, d'un any i nou mesos empresonat

Primera aparició pública de Pablo Hasél, envoltat de Mossos, d'un any i nou mesos empresonatAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos estratègies de defensa diferents van marcar ahir la primera sessió del judici a l’Audiència contra els 11 lleidatans acusats de ser els responsables dels aldarulls que hi va haver davant la subdelegació del Govern a Lleida el 25 de març del 2018 en protesta per la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, en el primer macrojudici a Ponent per aldarulls relacionats amb el procés.

Quatre dels acusats van arribar prèviament a un acord amb la Fiscalia, que ha passat de sol·licitar que siguin condemnats a cinc anys i tres mesos de presó pels delictes de desordres públics, atemptat a l’autoritat, lesions i danys a una pena de nou mesos més el pagament de multes de poc més de 1.000 euros. Els quatre acusats van reconèixer els fets i se’ls aplicarà els atenuants de reparació del dany i confessió tardana. Els altres set acusats, en canvi, van començar ahir a ser jutjats i s’enfronten a una petició total de 36 anys de presó. Per al raper lleidatà Pablo Hasél, que compleix presó per una altra condemna, Fiscalia demana cinc anys i nou mesos per reincident. Ahir va ser la seua primera aparició pública després d’un any i nou mesos empresonat. Sis agents dels Mossos d’Esquadra van custodiar ahir el raper, que va estar apartat de la resta d’encausats.

Cap d’ells va declarar ahir. Ho faran presumiblement avui després que s’hagi practicat tota la prova. Ho va sol·licitar la lletrada d’un d’ells i el tribunal hi va accedir. La primera sessió del judici va començar cap a les 10.30 hores i es va allargar fins a les 15.30 hores. En les qüestions prèvies, l’advocat de diversos d’ells, Josep Maria Pocino, va demanar anular el judici al considerar que s’ha produït indefensió dels acusats, s’ha vulnerat el seu dret a la intimitat i s’ha d’invalidar la prova dels enregistraments de les càmeres de seguretat perquè no es van aportar al jutjat fins tres anys després. Els magistrats van descartar invalidar-les d’inici i van dir que ho valoraran a posteriori.Finalment ahir només van declarar cinc agents dels Mossos d’Esquadra: un subinspector d’Informació, dos agents més d’aquesta unitat, el subinspector de Seguretat Ciutadana que va coordinar el dispositiu de seguretat i el sergent dels ARRO aquell dia.

“Hi va haver molta violència i si haguessin volgut, haurien linxat els agents”, va declarar un d’ells. El subinspector va afirmar que “hi havia 18 agents d’ordre públic, cinc patrulles de Seguretat Ciutadana i una de Trànsit per a 3.000 concentrats. Una desproporció claríssima”.

El sergent dels ARRO va dir que “alguns ells donaven puntades de peu i cops de puny parapetats per la pancarta. Fins i tot n’hi havia un que portava un casc de motocròs. Un agent va resultar lesionat per una puntada de peu als genitals”.

Aquest policia va identificar alguns dels acusats com autors dels disturbis perquè els coneixia d’altres manifestacions. Tanmateix, sobre Pablo Hásel, va afirmar que “estava a tercera línia. Jo només el vaig veure incitant els concentrats”.El judici continuarà avui amb declaracions de més agents dels Mossos i també de la Guàrdia Civil, a part de la declaració dels acusats. Es preveu una sessió maratoniana.

Xavier Antich: “Volen que tinguem por” “La causa general contra l’independentisme segueix oberta, avui són els 11 de la subdelegació, que se’ls demana 58 anys de presó”, va afirmar ahir el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, que va participar en l’acte de suport als acusats. Antich va afegir que “hi ha un degoteig sistemàtic d’una repressió que no cessa, que ja suma més de 4.200 represaliats, perquè tinguem por, deixem de defensar els nostres drets i abandonem els nostres objectius polítics”. Una trentena de persones es van concentrar a primera hora del matí a l’avinguda de Francesc Macià i van fer una marxa fins als jutjats. Només una desena de familiars i amics dels acusats van poder accedir a l’interior de l’Audiència. Al finalitzar la primera sessió del judici, un d’ells va demanar llibertat per a Pablo Hasél mentre que la resta, entre ells els acusats, van aplaudir.

Els onze acusats en la primera sessió del judici a l'Audiència de Lleida.

Els onze acusats en la primera sessió del judici a l'Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

Hi va haver una concentració de suport en què va participar el president d'Òmnium, Xavier Antich.

Hi va haver una concentració de suport en què va participar el president d'Òmnium, Xavier Antich.AMADO FORROLLA

Quatre dels onze acusats de disturbis a la subdelegació accepten nou mesos

Quatre dels onze acusats de disturbis a la subdelegació accepten nou mesos

tracking