SEGRE

MOBILITAT FERROCARRIL

Els operadors de l'AVE que competeixen amb Renfe passen de llarg de l'estació de Lleida

Avui la companyia Iryo s'estrena al corredor Barcelona-Madrid sense parada a la capital del Segrià, igual que els trens d'Ouigo || Paeria, Diputació i Cambra exigeixen que algun dels combois pari

Un tren AVE a l’estació Lleida-Pirineus.

Un tren AVE a l’estació Lleida-Pirineus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nou operador privat d’alta velocitat que competeix amb l’AVE de Renfe al corredor Barcelona-Madrid, la firma hispanoitaliana Iryo, estrena avui els seus serveis amb sis freqüències per sentits, totes sense parada a l’estació Lleida-Pirineus. De fet, en tot el seu recorregut només té una parada intermèdia a la de Saragossa-Delícias abans d’arribar a Madrid. La companyia francesa Ouigo, que va començar a operar el mes de maig passat, tampoc no té parada a la capital del Segrià, però sí a Camp de Tarragona.

Les institucions i agents econòmics de Lleida consideren que aquesta situació suposa un perjudici per a la capital i les comarques lleidatanes i, tal com han fet en altres ocasions, reclamen a les operadores que reconsiderin la decisió. L’alcalde, Miquel Pueyo, va remarcar que la Paeria “ha anat i anirà al ministeri a Madrid i a l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) i ha parlat i parlarà amb tots l’operadors privats”. Va argumentar que “no només nosaltres, sinó els agents econòmics i socials de la ciutat, estem compromesos amb la necessitat que aquestes noves circulacions també parin a Lleida perquè, si no ho fan, això suposa una disminució de la nostra capacitat d’atracció”.

Així mateix, un portaveu de la Diputació va indicar que, com en ocasions anteriors, se sumen a la petició de l’ajuntament. Per la seua part, el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, va anunciar que tenen intenció de reclamar per carta tant Ouigo com Iryo que almenys alguns dels seus trens tinguin aturada a l’estació de Lleida. D’altra banda, va considerar aquests operadors haurien de tenir en compte Lleida per ampliar la seua oferta i també va afegir que moltes vegades els AVE de primera hora del matí van plens”.Una portaveu d’Iryo va informar ahir a aquest diari que de moment estan “complint el compromís, les rutes i destinacions que li permet el paquet de slots obert en el seu moment per Adif”, amb referència a les franges de temps de què disposen per realitzar els trajectes.

Va afegir que, malgrat que ara no efectua parada a Lleida, aquest operador “no descarta, una vegada hagi posat en marxa totes les destinacions, obrir l’espectre”. La companyia Ouigo va utilitzar un argument similar quan l’alcalde va reclamar que algun dels seus trens del corredor Barcelona-Madrid parés a Lleida.

Ara hi ha 8 trens d’alta velocitat en sentit Madrid i 7 cap a Barcelona

De la vintena de trens AVE amb què Renfe connecta Barcelona i Madrid cada dia, un terç té aturada a l’estació de Lleida. En concret, 8 de 21 en direcció a Madrid i 7 de 21 en sentit contrari, segons la seua pàgina web. La companyia va anunciar la setmana passada dos noves connexions en aquest corredor, les dos sense parada a la capital del Segrià. Així mateix, per a un dels quatre trens diaris d’alta velocitat low cost de Renfe, denominat AVLO, a més dels Avant que circulen entre Lleida i Barcelona. L’operador Ouigo té cinc connexions al dia per sentit que passen de llarg de Lleida, igual que les sis d’Iryo.

tracking