SEGRE

HOSPITALS ASSISTÈNCIA

La meitat de pacients d'Urgències de l'Arnau podrien ser atesos als CAP

Podrien ser atesos en un ambulatori i l'hospital es planteja derivar-los a algun d'aquests

El nou coordinador d’Urgències de l’Arnau, Oriol Yuguero.

El nou coordinador d’Urgències de l’Arnau, Oriol Yuguero.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La meitat dels pacients que acudeixen a Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova només tenen patologies lleus, la qual cosa impedeix a la unitat donar una atenció òptima als casos més greus. Segons va explicar el nou coordinador del servei, Oriol Yuguero, cada dia atenen una mitjana de 215 adults (són 235 usuaris incloent-hi els nens) i el 50 per cent hi van per causes lleus.

Una de les solucions que vol implementar l’hospital és el volant invers. Així doncs, Yuguero va explicar que de la mateixa manera que els ambulatoris fan volants a pacients perquè vagin a Urgències, l’hospital podria derivar usuaris al CAP si constata que no cal que siguin atesos aquí. Yuguero va deixar clar que es necessita suport legal i no és fàcil, ja que al malalt li pot passar alguna cosa en el trajecte”.

Va afirmar que els hospitals Sant Pau i Clínic de Barcelona ja ho apliquen.D’altra banda, va destacar que “ens hem acostumat a anar a l’Arnau perquè està obert les 24 hores del dia, però s’ha de promocionar més el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba, que també obre les vint-i-quatre hores, i potser hi ha gent de fora de Lleida ciutat que ho desconeix”. Yuguero va ressaltar que el fet que cada vegada vagin més persones a Urgències fa que el temps que transcorre des que un metge veu el pacient i li dona l’alta hagi passat de les 4 hores i mitja d’abans de la pandèmia a 6 hores i 20 minuts d’ara. “Hem d’assegurar-nos-en al donar l’alta a la gent gran, sobretot si són de fora de Lleida”, va assenyalar.

Va indicar que entre els que van a Urgències hi ha joves que volen una resposta immediata. “De vegades hi ha persones que venen perquè fa tres hores que tenen febre i és massa aviat per saber la causa, per la qual cosa la gent ha de consultar si és necessari anar a Urgències o no”, va manifestar.Yuguero es va mostrar segur que aquest any atendran més de 100.000 pacients. Fins al dia 31 de juliol n’havien rebut 55.700, i en tot el 2019 van ser 100.430.

La xifra va baixar a 72.720 el 2020 i a 85.347 el 2021 per la pandèmia. “Si abans vèiem malalts més greus, ara s’hi han sumat els més lleus i això comporta feina”, va destacar. Per aquesta raó, creu que l’espai s’ha quedat petit i vol ampliar els boxs de vint-i-quatre (gairebé sempre estan doblats) a seixanta quan estigui enllestit el futur edifici per a consultes externes.

Metges i Salut avalen la proposta de compaginar jubilació i treball

El conseller de Salut, Manel Balcells, es va mostrar ahir a favor de la proposta de jubilació activa plantejada pel ministeri de Sanitat i va dir que és una “bona bretxa” per donar resposta “a la minva de metges” prevista per als pròxims tres anys. “És una proposta que teníem sobre la taula perquè hi ha molts professionals de medicina de família i pediatria que podrien acollir-s’hi”, va apuntar. Va afirmar que el departament ho proposarà “obertament a tots els professionals que vulguin acollir-s’hi” i va aclarir que aquesta mesura afecta els funcionaris estatutaris, és a dir, el personal de l’Institut Català de la Salut (ICS), que representa el 80 per cent dels empleats de l’Atenció Primària.

Balcells també va assegurar que el departament treballa “intensament” en els convenis amb l’ICS i del Siscat (xarxa de centres públics i concertats) per atendre les demandes i evitar la vaga prevista per al mes de gener. En aquest sentit, va dir que la realitat de Catalunya no pot comparar-se amb la de Madrid i que “en cap cas” s’arribarà a una situació de “conflicte” com la d’aquesta comunitat.Per la seua banda, el president de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), Tomás Cobo, va assegurar que valora positivament la mesura de Sanitat sempre que els metges estiguin en bones facultats per exercir la feina. “L’aspecte de l’edat des del punt de vista cronològic és important, igual que des del punt biològic i les capacitats que cadascun tingui a l’hora de treballar el que li correspongui”, va concloure Cobo.

Inversió de 45 milions als CAP i hospitals per aquest hivern

El conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar ahir una inversió de 45 milions d’euros per al Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022-23 (PIUC), 31 milions més que l’any passat, amb l’objectiu d’“afrontar amb més garanties aquesta temporada d’hivern”. El càlcul de la distribució dels recursos per territori encara s’està treballant, però el conseller va dir que representa “un metge, un infermer i un administratiu per CAP de mitjana”. Sobre com es portarà a terme aquest augment de professionals, Balcells va afirmar que en el cas que “es pugui contractar, es contractarà” i que si no, es disposa d’una borsa de recursos per poder fer doblatges o suplències.

Tots els llits de l’Arnau, actius

L’Arnau té des d’aquest dijous tots els llits oberts, cosa que permet que en ocasions no hi hagi persones esperant per ingressar, quan havia arribat a haver-n’hi fins a trenta. Yuguero confia a obrir tres llits més de la Unitat de Curta Estada (ara són sis) i va explicar que el dia 12 hi haurà 7 infermeres i auxiliars noves.

S’afegeixen a la vaga més sindicats

Sindicats d’altres col·lectius com infermeres, auxiliars o administratius s’afegeixen a la vaga de Metges de Catalunya per al 25 i 26 de gener.

Volen equiparar les condicions laborals del personal amb independència del centre; ràtios adequades entre professionals i usuaris, i planificar davant de les jubilacions.

El nou coordinador d’Urgències de l’Arnau, Oriol Yuguero.

El nou coordinador d’Urgències de l’Arnau, Oriol Yuguero.ACN

tracking