SEGRE

SANITAT ATENCIÓ PRIMÀRIA

Una trentena de metges de Lleida podran combinar pensió i feina

Facultatius dels CAP que haurien de finalitzar la vida activa el 2023 o el 2024, segons l'ICS || Podran compaginar el cobrament del 75% de la jubilació i mitja jornada

Una protesta l’any passat del personal de l’ambulatori de Tàrrega per reclamar més recursos.

Una protesta l’any passat del personal de l’ambulatori de Tàrrega per reclamar més recursos.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una trentena de facultatius d’Atenció Primària de les comarques de Lleida podran acollir-se al programa pilot anunciat pel Govern central que permetrà compaginar el cobrament del 75 per cent de la jubilació amb la feina a mitja jornada, a fi d’afrontar la falta de metges de família i pediatres. Segons les xifres facilitades per fonts de l’ICS, al pla de Lleida hi ha 24 professionals que haurien de finalitzar la vida activa l’any que ve o el 2024, de manera que podrien entrar en aquest pla, igual que cinc més del Pirineu. A més, s’ha de veure si algun professional que s’hagi jubilat recentment sol·licita poder tornar a treballar aprofitant aquesta nova via.

A part dels 29 que es jubilen en aquests dos anys n’hi ha quatre més al Pirineu i onze al pla que ho faran el següent. De fet, tal com va avançar aquest diari, a Lleida uns quatre-cents metges, un 20 per cent dels 2.040 que hi ha en actiu als CAP i hospitals, tenen més de 60 anys i es jubilaran al llarg del pròxim lustre. Segons el Col·legi de Metges de Lleida, l’especialitat més afectada serà precisament la de Medicina Familiar i Comunitària.

En el conjunt de l’Estat, un total de 12.000 facultatius d’Atenció Primària tenen més de 60 anys i més de 1.500, més de 65.El ministeri de Sanitat va subratllar que es tracta d’una “mesura temporal i excepcional” i amb caràcter retroactiu que es traduirà en una “experiència pilot de tres anys”. L’Organització Mèdica Col·legial veu positiva aquesta mesura sempre que els metges estiguin en bones facultats per exercir la feina i la conselleria de Salut també s’hi va mostrar favorable.D’altra banda, els facultatius denuncien manca de recursos i Metges de Catalunya ha convocat una vaga per als dies 25 i 26 de gener, a la qual s’han afegit sindicats d’infermeres, auxiliars i administratius.

“Busquem en altres autonomies i extracomunitaris”La directora d’Atenció Primària a Lleida assegura que ofereixen als metges interns residents que acaben opcions laborals atractives en l’àmbit rural, ajustant jornades laborals i guàrdies i garantint que es puguin formar o investigar.

Afegeix que han “dirigit la recerca activa de professionals en altres comunitats, sense descartar la possibilitat que puguin ser extracomunitaris”. Explica que ara, d’una banda, garanteixen l’atenció continuada “amb el suport de professionals d’equips pròxims i disposats a desplaçar-se” i, per una altra, fent seguiment de pacients crònics a través, sobretot, de professionals d’infermeria. Demana que es difongui més l’especialitat mèdica de Medicina Familiar i Comunitària i donar una visió “optimista”.

Vint físios i catorze higienistes dentals per als ambulatorisLa directora d’Atenció Primària de Lleida, Pilar Vaqué, en una entrevista publicada al butlletí de la delegació territorial del Govern, aposta per orientar aquest servei cada vegada més cap a “la promoció de la salut i la prevenció de malalties”. Planteja deixar enrere els models centrats només en els metges, desburocratitzar les consultes i potenciar el paper del personal d’infermeria i de cures auxiliars d’infermeria. També destaca la importància dels nous professionals dels quals ja disposen o s’incorporaran pròximament als CAP de Lleida.

En aquesta línia va citar els divuit referents de benestar emocional i els set nutricionistes que ja hi ha als ambulatoris, els catorze higienistes dentals que s’hi incorporaran entre aquest mes i gener i els vint fisioterapeutes que faran el mateix al llarg de l’any que ve.

tracking