SEGRE

ASSISTÈNCIA SANITÀRIA

Els lleidatans acudeixen més a l'ambulatori que la mitjana catalana

L'avançada edat a Ponent afavoreix que cada un hi vagi 8,4 vegades anuals davant de les 6,7 globals || Salut diu en canvi que van menys a serveis de salut mental

Imatge d’arxiu d’una cua de ciutadans per entrar al CAP de Primer de Maig.

Imatge d’arxiu d’una cua de ciutadans per entrar al CAP de Primer de Maig.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut remarca, quant a la utilització de recursos sanitaris a la regió sanitària de Lleida, “l’elevada freqüentació dels serveis d’Atenció Primària, més alta que a la resta de Catalunya, i en què destaquen les visites de medicina i d’infermeria”. Segons el Pla de Salut de la regió sanitària de Lleida 2021-2025, els CAP van atendre el 2020 un total de 3.126.375 visites, xifra que suposa una mitjana de 8,4 contactes per cada un. En canvi, a Catalunya la mitjana per ciutadà és de 6,7.

Cal tenir en compte que a Lleida la població és d’edat més avançada i Salut també destaca que té una alta prevalença de malalties cròniques. Al contrari, l’ingrés hospitalari, així com l’ús d’urgències i de consultes externes, es troba per sota de la mitjana catalana. A Ponent la mitjana de llits ocupats per cada 100.000 habitants és de 100,3, davant del 113,3 català.Les urgències ateses al pla per cada 100 hores són una mitjana de 19,5, però a Catalunya es disparen a 31,8 i pel que fa a les consultes per cada 100 hores són 85,8 al pla i 96,5 a Catalunya.

En paral·lel, Salut destaca que els serveis de salut mental a Ponent s’utilitzen menys que a Catalunya, amb 18,6 i 24,1 atencions de mitjana, respectivament.El departament reconeix que el sistema sanitari es considera “insuficientment finançat pel dèficit fiscal històric” i “a partir de la crisi del 2008”. Afirma que hi ha una distribució desigual de recursos humans, que afecta els territoris lluny de les urbs.

tracking