SEGRE

URBANISME NORMATIVA

L'ajuntament de Lleida ordena per primera vegada retirar cables d'una façana al donar mala imatge

A tres companyies de telefonia mòbil, d'un edifici del carrer Lluís Companys a la cantonada amb Roca Labrador || Es basa en l'ordenança del paisatge urbà i els concedeix un termini de dos mesos

Imatge del garbuix de cables de telefonia a la cantonada de Lluís Companys i Roca Labrador.

Imatge del garbuix de cables de telefonia a la cantonada de Lluís Companys i Roca Labrador.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida ha ordenat a tres companyies de telefonia mòbil que retirin tots els cables que tenen instal·lats a l’exterior de l’edifici del carrer Lluís Companys 24, que fa cantonada amb Roca Labrador 1, per resituar-los i soterrar-los i, en cas que no sigui possible, buscar una fórmula que integri millor aquestes instal·lacions a la façana. Es tracta de la primera vegada que la Paeria obre un expedient d’aquest tipus i fonts municipals van indicar que és conseqüència d’una denúncia presentada per una comunitat de propietaris. L’ordre es basa principalment en diverses disposicions de l’ordenança del paisatge urbà.

Una indica que si en una façana hi ha instal·lacions “o cables de subministrament de serveis (telèfon, electricitat, enllumenat públic, gas...) que per la seua situació, falta de conservació o falta d’ordre en la instal·lació perjudiquen la percepció de la façana o generen un espai que es percep desordenat, l’ajuntament podrà ordenar a la propietat de l’edifici o a la companyia de serveis titular de la instal·lació la retirada, reordenació o reconstrucció”. També estableix que “no es poden col·locar conduccions o instal·lacions adossades sobre les façanes, a excepció de les que resultin imprescindibles per constituir els punts de proveïment de serveis a l’edifici i no tinguin cap altra solució tècnica que en permeti l’ocultació”. A més, aquesta normativa detalla que “les caixes d’escomesa s’adaptaran a les condicions arquitectòniques de les façanes o se situaran en armaris annexos al costat de l’edificació o s’integraran als tancaments de la finca”.Per tot plegat, l’ajuntament acaba ordenant a Orange, Jazztel i Movistar, que són titulars de les instal·lacions de telefonia situades a l’exterior d’aquest immoble, la retirada de tot el cablatge “per falta de conservació i ordre en la instal·lació, ja que perjudiquen la percepció de la façana i generen un espai que es percep desordenat”, “resituar el cablatge i soterrar-lo” i reparar i pintar la zona de la façana afectada.

Afegeix que, si el soterrament és inviable, el cablatge “haurà d’integrar-se a la façana amb canals de protecció registrables, de color similar per minimitzar-ne l’impacte visual”. Els dona dos mesos de termini per fer-ho i els adverteix que, en cas contrari, podran ser multades i la Paeria podrà actuar de forma subsidiària cobrant-los després l’import de l’actuació. Fonts municipals van indicar que a partir d’ara hi ha voluntat de continuar actuant en aquesta línia.

La Federació de Veïns insta les companyies a complir la norma

El president de la Federació de Veïns de Lleida (FAVLL), Toni Baró, va demanar ahir a les companyies telefòniques que compleixin la normativa, “ja que cada vegada són més les que contracta la ciutadania perquè hi ha tarifes més barates”. Malgrat que la presència de tants cables en una façana està regulada, va deixar clar que “cal treballar perquè es compleixi” i va explicar que aquesta qüestió s’ha tractat en reunions amb associacions de veïns. “L’ideal seria portar el problema a la comissió municipal corresponent”, va apuntar.

Baró, que també és president de l’associació de veïns de Balàfia, va explicar que l’entitat ha rebut queixes per tant de cablat al carrer de la Selva i que al de Verge dels Desemparats “hi ha cables que pengen, algun vehicle gran se’ls ha endut i s’hatalla la connexió”. En canvi, va afirmar que en un racó d’Alcalde Porqueres “han ajuntat els cables de manera que queden tots ordenats”.

tracking