SEGRE

URBANISME EQUIPAMENTS

La Paeria rep 178.000 euros per rehabilitar el Xalet dels Camps Elisis

De la Generalitat, per condicionar l'exterior de l'edifici modernista perquè estigui operatiu el 2024 || Els usos es decidiran a partir del que aporti la ciutadania

Jaume Rutllant, Toni Postius, Miquel Pueyo i Jordina Freixanet, ahir davant del Xalet dels Camps Elisis.

Jaume Rutllant, Toni Postius, Miquel Pueyo i Jordina Freixanet, ahir davant del Xalet dels Camps Elisis.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida ha rebut una subvenció de 178.000 euros del departament de Cultura de la Generalitat que li permetrà rehabilitar l’exterior del Xalet dels Camps Elisis. Una actuació que està pressupostada en 355.957 euros i de la qual la Paeria aportarà la quantitat restant perquè l’històric edifici modernista estigui operatiu el 2024. Així ho va assegurar l’alcalde, Miquel Pueyo, que va detallar que “ara es treballarà en la rehabilitació de l’edifici, però els possibles usos encara estan per definir”.

Per això, l’alcalde va anunciar que “obrirem un espai de diàleg per comptar amb la participació dels veïns de Cappont i de tota la ciutadania en general”. No obstant, de moment el consistori planteja dos escenaris sobre els possibles usos: tornar a fer una nova concessió perquè tingui usos de restauració o culturals o buscar una fórmula mixta que permeti combinar la concessió per a un negoci d’hostaleria amb un espai cultural de gestió municipal.Pueyo va recordar que el Xalet és un edifici modernista obra de Joaquim Porqueres i Francesc de Paula Morera i Gatell, la construcció es va acabar el 1926 i inicialment es va concebre com el cafè dels Camps Elisis i per donar servei al Teatre Municipal, que llavors era al pavelló Antorxa i a la glorieta del parc urbà. L’alcalde va afegir que està inclòs al catàleg de béns protegits de la ciutat i que en els seus gairebé cent anys d’història ha tingut múltiples usos.

“A més de ser un cafè, va acollir els Jocs Florals i desenes d’actes socials, va ser un espai firal, la seu de la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (Fecoll), un bar restaurant i en l’última concessió va ser una discoteca”, va dir Pueyo. D’això fa sis anys i des d’aleshores el Xalet ha estat buit, s’ha anat deteriorant i fins i tot va ser saquejat i okupat.El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius, va recordar que aquesta actuació se suma a les ja iniciades a l’entorn dels Camps Elisis com l’ampliació del col·legi, la construcció d’un nou pavelló firal o la reforma del Palau de Vidre. “En aquest mandat hem abordat grans projectes que permetran que els Camps Elisis recuperin l’esplendor que tenien”, va concloure el tinent d’alcalde.

Ajuts per restaurar el Mercat del Pla i l’edifici de la Vinícola

La tinent d’alcalde de Presidència, Jordina Freixanet, va dir ahir que a més dels 178.000 euros per rehabilitar el Xalet dels Camps Elisis han rebut més ajuts de la Generalitat. D’una banda, va detallar que els han concedit una subvenció de 37.085 euros per sufragar el 50% de la millora de la façana del Mercat del Pla. Aquesta quantitat procedeix dels ajuts per a l’execució d’obres de conservació i manteniment d’immobles de notable valor cultural, i la Paeria ho ingressarà entre aquest any i els dos següents.

També percebrà 31.154 euros per millorar equipaments culturals de la ciutat, així com 11.403,88 euros per al Centre d’Art la Panera i 19.750 euros per al Teatre Municipal de l’Escorxador. Al seu torn, la comunitat de propietaris del número 100 d’avinguda de Blondel rebrà 25.260 euros per restaurar la façana de l’edifici modernista de la Vinícola.

tracking