SEGRE

ENSENYAMENT DIVERSITAT

Alumnes de fins a 75 països estan escolaritzats a Lleida

Els estudiants de Primària que consten com a estrangers són el 18% del total a la privada i el 26% a la pública

Alumnes el primer dia de classe d'aquest curs en un col·legi de la capital.

Alumnes el primer dia de classe d'aquest curs en un col·legi de la capital.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els centres educatius públics de Lleida escolaritzaven el curs passat alumnes de fins a 75 països diferents i els concertats, fins a 55, segons dades d’Educació. N’hi ha d’Armènia, Nepal, Brunei o Kazaksthan, per exemple, malgrat que la nacionalitat majoritària tant en el segon cicle d’educació Infantil com a Primària i a ESO és la marroquina i la segona, la romanesa. El tercer lloc és per al Senegal a la pública i Xina a la concertada.

En números absoluts, Educació comptabilitza en segon cicle d’Infantil en els centres concertats 499 estrangers d’un total de 2.459 estudiants matriculats, la qual cosa representa un 20%, mentre que a la pública són un 28% (2.458 de 8.727). A Primària, són un 18% a la privada (1.084 de 5.997) i un 26% a la pública (5.328 de 20.162). I a l’ESO, un 14% (671 de 4.624) i un 19% (2.702 de 13.960), respectivament.

Aquesta radiografia mostra que la pública encara segueix escolaritzant en termes relatius més estrangers que la privada. Tanmateix, el director d’un col·legi públic de la capital va alertar que les estadístiques solen incloure alumnes nascuts aquí de pares estrangers. “Han de passar deu anys per ser considerats nacionalitzats i, mentrestant, es té en compte la nacionalitat dels seus pares”, explica.

Afegeix que actualment la majoria no arriben directament d’un altre país sinó d’altres centres de Lleida, Catalunya o Espanya, en moviments motivats per un canvi de treball de les seues famílies. Va afirmar que la convivència als col·legis és un repte i va assenyalar que en ocasions hi ha més diferències motivades per la religió. En tot cas, va remarcar que organitzen activitats multiculturals per potenciar la riquesa de la diversitat.Les escoles concertades, per la seua part, reivindiquen que “moltes escolaritzem alumnes estrangers al mateix nivell que la pública i amb les mateixes dificultats socioeconòmiques de les famílies”.

La directora d’una d’aquestes va indicar que com més petits són els nens, més ràpidament aprenen català, s’integren al sistema i “tenen tantes perspectives d’èxit com qualsevol altre”. Als més grans els costa més, però ho fan, mentre que algunes famílies de certes comunitats no aprenen la llengua i això fa que participin menys en les activitats o celebracions.

75 nacionalitats

Les escoles públiques de les comarques de Lleida escolaritzen en total a Primària alumnes de 75 països. A la privada, de 55.

12.742 alumnes estrangers

Suposen un 23% del total d'Infantil, Primària i ESO (54.749). A la concertada representen el 17% i a la pública, un 24%.

4.412 marroquins

És la nacionalitat majoritària a segon cicle d'Infantil, Primària i ESO, tant a la pública com a la concertada

Les obres de construcció de la nova escola que unificarà els alumnes del col·legi Pinyana i Balàfia avancen i estaran a punt la pròxima primavera, tot i que els estudiants no l'estrenaran fins al curs vinent.

Les obres de construcció de la nova escola que unificarà els alumnes del col·legi Pinyana i Balàfia avancen i estaran a punt la pròxima primavera, tot i que els estudiants no l'estrenaran fins al curs vinent.AMADO FORROLLA

tracking