SEGRE

SANITAT ASSISTÈNCIA

Espera de setmanes per a una visita al metge de capçalera en alguns CAP

En dos de la capital no hi ha hora disponible en els propers 30 dies i en d'altres, en 15 || El conseller de Salut anuncia un pla per acabar amb aquesta situació

Imatge d’arxiu d’usuaris fent cua al CAP Primer de Maig.

Imatge d’arxiu d’usuaris fent cua al CAP Primer de Maig.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Salut, Manel Balcells, va assegurar ahir que “en les properes setmanes” el departament presentarà un pla d’accessibilitat urgent per abordar els períodes d’espera a CAP, que ara, a Lleida, de mitjana és de setmanes per a visites al metge de capçalera o al pediatre. Va ser el mateix conseller qui fa uns dies va trobar “inacceptables” algunes llistes d’espera. Segons van explicar usuaris d’ambulatoris de la ciutat, per obtenir una visita presencial amb un metge al CAP de Balàfia, el primer dia era el 21 de desembre, tot i que una altra persona podia elegir el 19.

Tanmateix, va explicar que el sistema donava error a l’hora d’escollir, com en els dies 20 i 21. Al CAP de l’Eixample, una usuària podia demanar cita a partir del dimarts 13, igual que al CAP de Primer de Maig. En canvi, al de Cappont, el primer dia era el 23 de desembre.

Al de la rambla Ferran era a partir del dia 20 i els únics ambulatoris que no donaven cita per als propers trenta dies eren Onze de Setembre i el de Bordeta-Magraners. A més, una usuària del CAP de Mollerussa va denunciar que per portar la seua filla al pediatre no té cita fins al 19 de gener.Així mateix, Balcells va explicar que s’està preparant un paquet de mesures per “atendre de forma urgent la falta de professionals”, amb el qual preveu disminuir el treball burocràtic dels metges.En aquesta línia, va valorar positivament la proposta del ministeri de Sanitat de retardar la jubilació dels metges d’Atenció Primària i va demanar que vagi acompanyada de noves places de MIR i d’infermeria. “No és l’única mesura que ajudaria”, va apuntar.

Finalment, el conseller va avisar que aquest hivern “hi haurà una onada important de grip”, el pic de la qual arribarà per Nadal, i que aquesta malaltia tindrà més presència que la covid, així que va instar la ciutadania a vacunar-se.

Balcells preveu 62 milions de la UE per a l’Atenció Primària

El conseller de Salut, Manel Balcells, va explicar que l’Atenció Primària rebrà 62 milions d’euros extraordinaris el 2023 procedents dels fons europeus React-UE, amb els quals el Govern català impulsarà una vintena de projectes als centres i un conjunt de plans d’innovació tecnològica. Així, Salut destinarà 30 milions a actuacions estructurals i 31,4 a inversió en tecnologia, va detallar en una entrevista a El Periódico.

Va considerar que amb aquests recursos l’Executiu realitza un “esforç important” amb la qual cosa va augurar que d’aquí a “dos o tres anys els fons destinats a l’Atenció Primària assoliran el 25% del pressupost de Salut”. Així mateix, va tornar a garantir que el Govern incrementarà en mil milions els recursos de del departament si s’aproven els Pressupostos de la Generalitat del 2023. “Tindrem mil milions més segur”, va sentenciar.

tracking