SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnat un empresari de Lleida per explotar sis temporers

Accepta un any i mig de presó i una multa de 2.400 euros i indemnitzarà els afectats || En una finca de Fraga, en jornades de deu hores i sense contracte

La finca estava situada a Fraga.

La finca estava situada a Fraga.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència d’Osca ha condemnat a un any i mig de presó un empresari lleidatà acusat d’explotar laboralment sis temporers en una finca agrícola de Fraga. Els treballadors no estaven donats d’alta a la Seguretat Social i no els pagava el sou acordat. L’empresari va reconèixer els fets i va ser condemnat en un judici de conformitat després que la Fiscalia –que inicialment demanava cinc anys de presó– i la seua defensa assolissin un acord abans de la celebració del judici.

Condemnat per un delicte contra els treballadors, també ha de pagar una multa de 2.400 euros i ha d’indemnitzar els sis temporers. Les quantitats es fixaran en l’execució de la sentència. Els fets van tenir lloc el 3 juny de l’any 2020 quan la Inspecció de Treball i Seguretat Social, acompanyada de la Guàrdia Civil, va fer una revisió en una finca de fruiters.

L’acusat, segons la sentència, “ocupava treballadors estrangers aplicant condicions laborals desmesurades, sense donar d’alta a la Seguretat Social, afectant els seus drets laborals i socials i aprofitant la seua situació de penúria”. Així, es va identificar sis treballadors ocupats en la recol·lecció de la nectarina, sense que cap d’ells estigués donat d’alta en el règim de la Seguretat Social. Tots aquests treballadors havien estat treballant des de l’1 de juny i la seua jornada era de 7.00 a 17.00 hores amb mitja hora de descans per dinar per un preu de 6,50 euros, segons la sentència.

“Les esmentades condicions eren abusives per no ajustar-se als termes legals ni de conveni per a aquest sector ja que els va emplear a la seua finca per realitzar tasques de recol·lecció sense procurar-los ni menjar ni beguda, sense impartir-los cap tipus de formació per a les tasques que anaven a realitzar, sense fer-los contracte, en jornades de 10 hores sense gairebé descans i per un jornal inferior al de conveni. No consta que tampoc pagués a cap d’aquests treballadors”, segons la sentència.

Un altre productor va ser penat a un any de presó en un cas similar

L’Audiència Provincial d’Osca també va condemnar a mitjans de l’any passat a un any de presó un altre empresari a l’admetre que explotava en una finca a Fraga immigrants irregulars que treballaven com a temporers sense contracte ni estar donats d’alta a la Seguretat Social i sense pagar-los el sou, com va avançar SEGRE. La Fiscalia sol·licitava per a l’acusat una pena de quatre anys de presó per un delicte social, en la modalitat d’abús de situació de necessitat i imposició de condicions laborals que perjudiqui, suprimeixi o restringeixi els drets que es tinguin reconeguts. Tanmateix, el Ministeri Públic i la defensa van arribar a un acord abans del judici. A més de la presó, va indemnitzar amb un total de 17.800 euros els afectats.

tracking