SEGRE

POLÍTICA

Aragonès defensa davant les bases d'ERC promoure un "gran acord" sobre un referèndum

El president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, al Congrés Nacional de Lleida

Aragonès defensa davant les bases d'ERC promoure un "gran acord" sobre un referèndumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte davant les bases d'ERC la seva proposta d'un acord de claredat amb l'Estat sobre un referèndum d'independència: "Hem de decidir entre tots en un gran acord quan i com tornem a votar".

"L'Estat espanyol no pot tractar-nos permanentment com a menors d'edat", ha afirmat en un discurs en el 29 Congrés d'ERC a Lleida, on ha rebut l'ovació de la militància, en peus, a l'inici de la seva intervenció.

Aragonès ha agraït la maduresa i empatia del partit, en les seves paraules, davant les "decisions complexes dels últims dies i setmanes", en al·lusió a la cessió del Govern amb el projecte de la B-40 al Vallès (Barcelona) per a obtenir el suport del PSC als Pressupostos de la Generalitat.

29è Congrés Nacional d'ERC a Lleida

La decisió d'ERC d'acceptar la B-40 ha marcat l'inici del 29è Congrés Nacional del partit. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha reivindicat que les "decisions complexes són pels valents", en referència a l'aval d'Esquerra a la Ronda Nord del Vallès per salvar les negociacions pels pressupostos amb el PSC: "Les decisions estan reservades pels qui arrisquem, és una nova lliçó de responsabilitat, generositat i sentit de país", ha reivindicat. Al seu torn, el president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha reclamat un "gran acord" que fixi el "quan i el com" per tornar a celebrar un referèndum.

ERC ha donat el tret de sortida del seu 29è Congrés Nacional, aquest dissabte al matí a la Fira de Lleida. La cita arriba enmig de la negociació pels pressupostos, dos dies després que el Govern i el partit hagin acceptat -a contracor- la B-40 per apropar una entesa amb el PSC.

En pujar a l'escenari, la militància republicana s'ha posat dempeus per rebre Aragonès al crit de "president". El cap del Govern ha ovacionat i reivindicat les alcaldies d'Esquerra, i ha marcat la mirada cap al futur: "Estic convençut que al maig molta gent ens farà confiança per tenir una alcalde o alcaldessa republicà".

Uns minuts abans, el Congrés ha connectat en directe amb Rovira, exiliada a Suïssa, que prendrà la paraula a la tarda. De fet, Vilalta ha tingut paraules d'agraïment per la "confiança i generositat" de la secretària general d'Esquerra. La portaveu ha denunciat la "venjança" de l'Estat contra Rovira.

Les bases d'ERC avalaran el full de ruta del partit, que insisteix en la via de la negociació amb l'Estat per resoldre el conflicte polític. Al Congrés hi arriba una esmena viva, sobre experiències internacionals de referèndums. El text proposa mantenir el model de Montenegro -aposta per un 50% de participació i un 55% de suport al 'sí'-, però sense fer cap referència al país.

Al migdia també prendran la paraula el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, i -des de Ginebra- la secretària general del partit, Marta Rovira. Finalment, el president d'ERC, Oriol Junqueras, farà la clausura del Congrés a la tarda.

Han confirmat l'assistència tots els consellers i conselleres del Govern, excepte la de Justícia, Gemma Ubasart, per qüestions personals. En total hi ha 1.400 persones escrites al Congrés.

tracking