SEGRE

POLÍTICA CONGRÉS NACIONAL D?ERC A LLEIDA

Aragonès reclama a l'Estat que deixi de tractar Catalunya “com a menor d'edat”

El president de la Generalitat insta a “decidir entre tots en un gran acord com i quan tornar a votar” || Junqueras apel·la a “no deixar-se portar per l'amargor” i afegir-se a la “fórmula” d'Esquerra

Els màxims dirigents d’ERC a Lleida i Catalunya durant el congrés nacional del partit.

Els màxims dirigents d’ERC a Lleida i Catalunya durant el congrés nacional del partit.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va exigir ahir a l’Estat que deixi de tractar a Catalunya “com a un menor d’edat sense drets” i va reclamar un referèndum d’independència pactat i reconegut internacionalment. “Arriba el moment d’empoderar la ciutadania. L’Estat no pot tractar-nos permanentment com a menors d’edat”, va afirmar davant dels 1.400 assistents al 29 congrés nacional del partit que es va celebrar a Lleida i que el van ovacionar abans de començar la intervenció amb aplaudiments, visques i crits de “president!”.

Va advertir que el conflicte amb l’Estat seguirà viu “mentre Catalunya no pugui decidir el seu futur de forma reconeguda” i va insistir que “hem de decidir entre tots en un gran acord quan i com tornem a votar”. “És l’hora d’avançar, de superar disputes i bloquejos”, va subratllar. Així mateix, va denunciar que “el sistema judicial espanyol, amb una cúpula capturada per la dreta, no para d’actuar com a tercera cambra legislativa”.

D’altra banda, Aragonès va defensar la “maduresa del partit, amb decisions complexes en les últimes setmanes i dies”, en al·lusió a la cessió del Govern amb el projecte de la B-40 al Vallès per obtenir el suport del PSC als pressupostos de la Generalitat. “Decidir, liderar i governar no és fàcil”, va reconèixer, i va incidir en la importància de disposar d’uns pressupostos “molt aviat”. Minuts abans, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va ser més contundent.

“Alguns veuen la política com un xantatge permanent, un tot s’hi val maquiavèl·lic”, va indicar, i va considerar que “les decisions complexes són per als valents”. “Hem donat una lliçó de generositat, responsabilitat i sentit de país”, va sentenciar.El president d’ERC, Oriol Junqueras, va clausurar el congrés amb una crida general a afegir-se a la fórmula republicana per aconseguir la independència, un gran acord per a un referèndum. “No sabem veure altres camins”, va admetre, i va apel·lar a “no deixar-se portar per l’amargor” sinó a afegir-se a la seua estratègia.

“Quan no tens un camí per recórrer, de vegades voldries que ningú el tingués”, va apuntar, però va matisar que “això no és un retret, al contrari, és una oportunitat per reconstruir majories democràtiques”. “Oferim mà estesa als que volen aquests mateixos objectius [la independència]”, va asseverar, i va considerar que “qui no se sumi a l’únic camí que hi ha sobre la taula, només contribueix a allargar en el temps i a dificultar el seu assoliment”.

ERC, per un referèndum pactat i independència amb el 55% de ‘sís’

Les bases d’ERC van avalar amb un 96,7% dels vots el full de ruta dels propers quatre anys, que inclou la proposta d’un acord de claredat sobre un referèndum pactat amb una participació mínima del 50% i un 55% a favor del per declarar la independència.

Hi va haver 632 vots a favor, 7 en contra i 11 abstencions. La ponència defensa “imbricar estratègies amb l’esquerra espanyola, altres nacions sense estat de l’Estat i organitzacions sobiranistes de la resta dels Països Catalans”.

Els màxims dirigents d’ERC a Lleida i Catalunya durant el congrés nacional del partit.

Els màxims dirigents d’ERC a Lleida i Catalunya durant el congrés nacional del partit.AMADO FORROLLA

tracking