SEGRE

ECONOMIA MERCAT IMMOBILIARI

Es ven pis amb okupes

Les empreses que comercialitzen els immobles de fons d'inversió i bancs ofereixen desenes d'aquests habitatges a Lleida || També n'hi ha diverses desenes més de tapiats, destrossats o en ruïna

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida.

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les immobiliàries que comercialitzen pisos en mans de fons d'inversió i entitats bancàries tenen a la venda a les comarques de Lleida desenes d'habitatges que estan okupats, així com desenes més de tapiats, destrossats o en ruïna. Alguns amb okupes tenen un preu molt baix, però també n'hi ha altres en què se superen els 100.000 euros.

Les societats que gestionen immobles de bancs i de fons d’inversió –que durant els últims anys han assumit la major part d’aquest patrimoni bancari– tenen a la venda desenes de pisos a Lleida en els quals hi ha okupes. Només dos d’aquestes societats, conegudes com a servicers immobiliàries, ofereixen gairebé una trentena d’habitatges en aquesta situació. Així mateix, una vintena més han estat vandalitzats o estan tapiats. Altres servicers no especifiquen aquest tipus de situacions, però les fotografies de desenes d’immobles reflecteixen que han patit destrosses, ja sigui pel pas d’okupes, lladres o vàndals, o estan tapiats, i n’hi ha alguns d’ubicats en zones en les quals són habituals les okupacions. Aquests pisos constitueixen la pitjor part dels milers d’immobles de la província de Lleida que van passar a mans dels bancs arran de la gran crisi que va esclatar fa quinze anys.

Ara són molts menys, però encara es compten per centenars i la major part es troben en mans de fons d’inversió. Aquesta cartera inclou desenes d’immobles que estan en ruïna, i igualment n’hi ha diverses desenes més que estan inacabats perquè la construcció va quedar paralitzada i, a diferència del que ha passat amb altres promocions, encara no s’ha reprès malgrat que ja ha transcorregut més d’una dècada.Quant als pisos okupats, vandalitzats o tapiats, Lleida ciutat s’emporta la palma, i la Mariola és el barri on se n’ofereixen més, però també n’hi ha a Magraners, Balàfia, Barri Antic, la Bordeta o al Clot. A comarques, Balaguer i Tàrrega són els municipis amb més, encara que n’hi ha en una desena de localitats com Cervera, Mollerussa, Agramunt i altres de més petites com Alguaire, Massalcoreig, Bellcaire d’Urgell, Menàrguens o Castelló de Farfanya.Lògicament, els preus acostumen a ser baixos o molt baixos.

Així doncs, per exemple un pis tapiat al carrer Júpiter de Lleida de 36,9 metres quadrats es ven per 11.000 euros; molt a prop, dos d’una dimensió similar que estan okupats a Músic Vivaldi es venen per 10.300 i 16.200 euros; un de 51,8 m2 en la mateixa situació al carrer Marià Jolonch d’Agramunt, per 21.000; un altre al carrer Barri Nou de Balaguer, amb 130 m2, per 32.000; i un altre de 84,3 m2 amb inquilins il·legals al carrer Guissona de Cervera, per 38.000 euros. No obstant, n’hi ha alguns de notablement més cars. Per exemple, un habitatge de 165 m2 amb okupes al carrer Paer Casanovas de Lleida costa 104.000 euros: una casa amb inquilins il·legals de 296 m2 en un paratge rural d’Alguaire, 109.000 euros; i una al carrer Molí del Comte de Balaguer, de 164 m2, 96.080 euros.Professionals del sector immobiliari consultats per aquest diari van coincidir a assenyalar que el gruix de pisos i edificis que van passar en el seu dia a mans dels bancs a Lleida ja s’ha venut durant els últims anys, i que ara només queden pendents els pitjors actius, de molt difícil sortida al mercat.

Sobre aquesta qüestió, van apuntar que aquesta mena d’habitatges tenen com principals destinataris inversors que els compren per rehabilitar-los i llogar-los o per demolir-los

Edificis molt coneguts porten anys al mercat sense comprador

El patrimoni de fons i bancs inclou immobles que en el seu dia van ser rellevants i que estan buits des de fa temps i, alguns, notablement deteriorats. Un és l’antic hotel Ilerda al costat de l’LL-11 a Lleida ciutat, que Haya Inmobiliaria ven per 780.000 euros. Paradoxalment, són 200.000 euros més que els que costava fa sis anys, malgrat no haver-se traspassat i que el seu estat ha empitjorat.

En aquest cas, més que l’edifici per si mateix, el valor pot venir determinat pel desenvolupament del pla urbanístic previst en aquesta zona. En canvi, en aquest mateix període el preu de les naus de l’antiga Joyco i General de Confiteria d’Alcarràs sí que ha baixat significativament, al passar d’1,8 milions als 1,4 que anuncia també Haya. Ja porta més de quinze anys en desús després que Joyco tanqués el 2005.

Aquesta cartera immobiliària també inclou altres edificis antics que es venen directament com a solar, com un de quatre plantes al carrer del Nord 43 de Lleida, per 554.000 euros, o bé per rehabilitar-los o mantenir els actuals habitatges, com un altre amb vint pisos al mateix carrer Nord que està en venda per 731.000 euros.Aquesta mena d’immobles té com a principals compradors grans empreses, que a més compten amb possibilitats de forçar una rebaixa davant la falta de competència.

tracking