SEGRE

SEGURETAT POLICIA

La 'patrulla' canina de Lleida compleix anys

El caporal de la unitat acompanyal Nico mentre busca una mostra de drogues durant una exhibició.

El caporal de la unitat acompanyal Nico mentre busca una mostra de drogues durant una exhibició.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La unitat canina de Lleida va dur a terme durant l’any passat prop de 300 serveis per recerca preventiva d’explosius i drogues. La unitat, que compleix 21 anys d’operativitat a les comarques lleidatanes, està formada per un caporal i dos agents amb formació de guies canins i compta amb cinc gossos d’entre 3 i 8 anys. A Lleida, la unitat té gossos especialitzats en la recerca d’explosius i drogues.

Així mateix, aquests últims també estan ensinistrats per localitzar bitllets en curs legal i armes. Fa un any, el grup va incorporar un nou membre de quatre potes, el Nico, un mestís de 3 anys especialitzat en la recerca de drogues, com la Nua, una mestissa de set anys. L’equip el completen la Sam, una pastor alemany de 7 anys; la Nina, una llaurador de 8, i la Dana, una pastor alemany de 6 anys; les tres són especialistes en la recerca d’explosius.

Segons explica a SEGRE el caporal de la unitat de Lleida, es tracta d’un equip que compta amb la seu central al complex Egara de Sabadell i tres unitats més descentralitzades a Lleida, Tarragona i Girona. Els equips poden treballar a tot Catalunya depenent de les necessitats. En el cas de requerir la unitat canina per a la recerca de persones, tant vives com mortes, i restes humanes s’ha de sol·licitar a Barcelona, ja que en les unitats descentralitzades no compten amb gossos especialitzats en aquest tipus d’actuacions.

És el que va passar en el crim masclista de Lleida el 16 de desembre passat, quan l’Issis, una pastor belga malinois, va trobar el cadàver d’Irina Mihaela, de 34 anys, al traster del seu pis al barri de Balàfia. En la unitat canina de Lleida, l’any passat es van dur a terme un total de 250 actuacions en la recerca d’explosius. El caporal de Mossos d’Esquadra explica que la majoria són de caràcter preventiu quan hi ha actes amb aglomeracions o assistències d’autoritats.

També actuen quan sorgeix una amenaça real o irreal, però són poques. En drogues, en canvi, la majoria de les actuacions són per donar suport a les unitats d’investigació quan es fan escorcolls en operacions antidroga. Aquí els gossos, a banda de buscar substàncies estupefaents, també s’encarreguen de localitzar bitllets i armes que puguin tenir ocults els delinqüents.

També es fa tasca preventiva, com una visita anual al Centre Penitenciari Ponent i locals de lleure. A l’hora de seleccionar els gossos que formen part de la unitat, el caràcter és essencial. Han de tenir instint de cobrament, ja que, quan detecten l’olor que tenen associat a l’explosiu o a la droga, reben una recompensa, que és el joc.

Poden estar operatius entre nou i deu anys. Quan arriba la jubilació, en la majoria dels casos el guia es queda amb el gos, ja que el vincle creat entre ambdós és molt fort, però n’hi ha que també se’ls busca una nova família o es queden a la unitat.

Més de 200 gossos han passat per la unitat a Catalunya en 30 anys

La unitat canina dels Mossos d’Esquadra va ser creada en vigílies de les Olimpíades del 1992 i en tres dècades ha incorporat tota mena de novetats i millores. Per la unitat han passat més de dos-cents gossos i ara consta de més de cinquanta. L’entrenament amb el guia és diari i fonamental per mantenir les habilitats dels gossos, implementant noves tècniques per “continuar millorant” en el servei. L’any passat, Interior va inaugurar un monòlit d’homenatge al complex Egara.

tracking