SEGRE

Lleida proposarà que les multes per infraccions administratives es puguin pagar amb serveis a la comunitat o activitats socioeducatives

La Paeria fa una crida a la calma per la posada en llibertat d'una persona condemnada per dos agressions sexuals

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i l'intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, en roda de premsa

Lleida proposarà que es puguin pagar multes per infraccions administratives amb serveis a la comunitat o activitats socioeducativesCedida per la Paeria de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat que la setmana vinent farà arribar, a tots els senadors i diputats amb representació per Lleida, una iniciativa per modificar la Llei de bases del règim local en el sentit de donar cobertura legal a la regulació, mitjançant ordenances municipals, de mesures alternatives a les sancions econòmiques per infraccions administratives. La proposta planteja doncs que les multes es paguin a través de serveis a la comunitat, activitats socioeducatives o de caràcter cívic. Juntament amb l'intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, l'alcalde ha fet una crida a la calma i la tranquil·litat després de la posada en llibertat, fa uns dies, d'una persona que complia condemna per dos agressions sexuals.

La legislació actual no recull explícitament la possibilitat de canviar les multes per mesures alternatives de manera que, segons ha explicat el paer encep, els ajuntaments estan "limitats" en aquest àmbit per la manca de cobertura legal que els permeti habilitar per implantar el sistema. Per aquest motiu, des de la Paeria s'impulsarà una modificació de l'esmentada llei, per tal d'afegir un article que reguli aquestes mesures alternatives i permeti a les entitats locals substituir les sancions econòmiques per mesures com ara els serveis a la comunitat o activitats de caràcter cívic.

Pueyo ha explicat que no pot ser que la sanció econòmica es presenti com a "única resposta possible" de l'Administració per a corregir conductes incíviques o que afecten a la convivència. L'alcalde creu que no és la forma més efectiva de promoure l'esperit cívic de la ciutadania, que resulta desigual perquè no tothom té la mateixa capacitat per pagar les sancions. Cal remarcar que es farà partícips d'aquesta proposta tant a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) com a l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Crida a la calma

Davant la posada en llibertat d'una persona que complia condemna per dos agressions sexuals, Pueyo i el màxim representant del cos de policia local han instat els veïns a que no facin circular rumors i informacions falses que podrien incrementar la sensació d'inseguretat. La posada en llibertat d'aquesta persona és fruit d'una revisió de la condemna provocada per la modificació de la Llei orgànica 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual. En aquest sentit,  Pueyo ha explicat que ha enviat una carta a la Ministra d'Igualtat del govern espanyol perquè s'impulsi, amb la màxima celeritat, una nova modificació de la llei perquè aquestes situacions no es produeixin. Tant l'Ajuntament de Lleida, com la Guàrdia Urbana i el cos de Mossos d'Esquadra estan fent seguiment del cas.

Reforç del control en contenidors

L'Ajuntament de Lleida ha reforçat, durant els mesos de desembre i gener, la vigilància en diverses àrees de contenidors problemàtiques de la ciutat i en diversos punts de l'Horta – Magraners, Marimunt, Pla de Monsó, Camí de Vallcalent, Quatre Pilans, Vinatesa, Tres Pontets, La Cerdera, Torres de Sanui, Camí de Cunillàs i Camí de l'Albi, entre altres. El resultat d'aquest operatiu, a càrrec d'agents no uniformats de la Guàrdia Urbana (al nucli urbà) i d'una empresa de seguretat (a l'Horta), ha estat de 18 suposades infraccions denunciades a la ciutat i 7 a les partides de l'Horta.

A més a més, i  dins del Pla de Millora de l'Espai Públic per al 2023, s'ha posat en marxa una brigada municipal temporal de reforç del servei de recollida de residus. En aquest sentit, el paer en cap ha remarcat que la Paeria ja ha finalitzat la selecció de personal – 5dones i 11 homes i un coordinador. La brigada començarà a funcionar la setmana que ve amb la formació dels operaris, prèvia a l'inici de les seves funcions en les diferents zones de la ciutat. També cal recordar que, els darrers dies, s'ha posat en marxa una campanya informativa de foment de conductes incíviques relatives a la neteja de l'espai públic.

A bon ritme l'aprovació del reglament dels drons

En el decurs de la Comissió de Seguretat i Civisme, l'alcalde ha explicat que el tràmit d'aprovació del reglament regulador de l'ús de drons està actualment en el tràmit d'informació i audiència pública. Si finalitzat el termini d'audiència públic el proper 3 de març no s'ha presentat cap proposta, al·legació o suggeriment, el reglament quedarà automàticament aprovat. En cas contrari, caldrà continuar amb el procediment fins a l'aprovació definitiva pel ple municipal.

tracking