SEGRE

MEDI AMBIENT ESTUDI

Quants arbres falten, a la ciutat de Lleida?

Sis veïns que formen l'associació EscoceLLs Lleida n'han censat els buits de totes les vies de la ciutat || La Paeria plantarà fins a 1.034 unitats durant aquest hivern

Mitjana sense arbres al carrer Baró de Maials a Balàfia.

Mitjana sense arbres al carrer Baró de Maials a Balàfia.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Als carrers de Lleida falten gairebé tres mil arbres. Així ho reflecteix el treball de camp que els sis veïns membres de l’associació EscoceLLs Lleida han realitzat durant els últims tres mesos. L’estudi, que no inclou els parcs i jardins, mostra que fins al 31 de desembre hi havia com a mínim 2.873 escocells buits als carrers de la ciutat. Els barris amb més són Copa d’Or (amb 362), la Bordeta (331) i Balàfia (320), però aquesta situació afecta de forma general tota la capital.

Alguns dels escocells buits estan pavimentats amb formigó, però la majoria han quedat amb la terra i les soques dels arbres talats al descobert, de manera que es produeix un desnivell a les voreres que provoca entrepussades i caigudes dels veïns. També acaben convertint-se en un focus de brutícia on es concentren residus i excrements d’animals que dificulten la filtració de la pluja.

Les causes de la tala dels arbres són diverses. Alguns es tallen perquè estan malalts i podrien caure, però segons EscoceLLs en la majoria de casos les raons són humanes: estar a prop d’aparcaments, grans edificacions, contenidors, terrasses de bars o zones de càrrega i descàrrega.

“Tenim la sensació que es tala a la mínima, sense que suposi cap dificultat”, valora Sergi Cardona, membre de l’associació. “L’administració ha de ser més conscient de les conseqüències de la falta d’arbres, com la manca d’ombra en molts punts, però volem ser constructius i treballar junts per millorar la ciutat que volem”, afegeix.

La Paeria plantarà fins a 1.034 unitats en una campanya que preveu que finalitzi a l’abril. L’alcalde, Miquel Pueyo, va assenyalar fa uns dies en aquest sentit que els arbres es plantaran progressivament a la majoria de barris en funció de la seua disponibilitat, perquè aquest any hi ha una falta d’existències de les espècies que més s’adeqüen al clima de Ponent. Va indicar, al seu torn, que les plantacions continuaran als parcs del Joc de la Bola i Ciutat Jardí, amb més de 200 arbres.

Des d’EscoceLLs ho celebren, però adverteixen que la majoria no es recullen al seu estudi perquè estan en parcs o els afores.

Aposta perquè els veïns enjardinin els escocells

L’associació EscoceLLs Lleida considera que la solució a la falta d’arbres a Lleida ha de donar-se des de les administracions, però indiquen que el paper de l’acció veïnal és clau per “evitar la mala imatge que es dona de la ciutat, proporcionar més punts d’ombra, reduir la temperatura ambiental, evitar accidents ciutadans, augmentar l’assentament d’espècies que ajuden a evitar plagues i reduir els nivells de soroll”.

Així, creuen que cal adoptar a Lleida la iniciativa que el col·lectiu EscoceLLs va iniciar fa gairebé dos anys a Barcelona. Consisteix en l’enjardinament dels escocells perquè deixin de ser simples boies.

Des d’EscoceLLs Lleida consideren que seria una molt bona oportunitat per a les escoles de la ciutat, ja que s’educaria els nens en termes de sostenibilitat i respecte amb el medi ambient, alhora que es protegeixen les zones no pavimentades que emboliquen els arbres.

Mitjana sense arbres al carrer Baró de Maials a Balàfia.

Mitjana sense arbres al carrer Baró de Maials a Balàfia.JORDI ECHEVARRIA

Mitjana sense arbres al carrer Baró de Maials a Balàfia.

Mitjana sense arbres al carrer Baró de Maials a Balàfia.JORDI ECHEVARRIA

tracking