SEGRE

ENTREVISTA POLÍTICA

Cuca Gamarra: «Hi ha catalans a qui s'impedeix estudiar en castellà»

Cuca Gamarra, secretària general del PP i portaveu d’aquest grup al congrés dels diputats

«Hi ha catalans a qui s'impedeix estudiar en castellà»

«Hi ha catalans a qui s'impedeix estudiar en castellà»JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP demana canviar la llei del ‘només sí és sí’ per la rebaixa de penes. Aquesta llei es basa en el fet que la falta de consentiment és el que marca el delicte d’agressió sexual, no el grau de violència. Creu que això s’hauria de mantenir o també caldria canviar-ho? El problema rau a haver rebaixat la graduació de penes a agressors sexuals, la qual cosa ha portat a revisar a la baixa més de 374 sentències. Ja ho vam advertir, i ara demanem responsabilitats polítiques, però sobretot una rectificació urgent perquè cap agressor sexual no es pugui acollir a un Codi Penal més beneficiós per a ell.

Però al marge de les penes, cal mantenir la falta de consentiment com a clau del delicte? El consentiment ja era al Codi Penal. Hem presentat una proposició de llei i al que ens referim exclusivament és a la modificació de la graduació de les penes, és l’únic que cal modificar.

Els jutges no haurien pogut interpretar la llei d’una altra forma? No. Els jutges apliquen la llei que aprova el Parlament. El problema és la llei, i el que no es pot fer és mantenir la supèrbia de no rectificar-la i no assumir responsabilitats polítiques per una cosa que està escandalitzant la societat espanyola i que el mateix Govern reconeix que ha creat alarma social.

A Lleida ciutat i a la província el PP té molt poca representació als ajuntaments. A què ho atribueix i quin és l’objectiu a les pròximes municipals? Des de les últimes municipals, que no van ser bones per al PP, hem treballat en la política de la proximitat, que si algú la representa és Xavi Palau. El PP hi és per escoltar les preocupacions dels veïns i aportar solucions. És un treball que esperem que doni fruits al maig per poder ser decisius.

Són el partit amb menys diputats al Parlament. És Catalunya el taló d’Aquil·les del PP? Estem fent un gran esforç per estar amb la societat catalana, escoltant i aportant solucions. Venim d’una fragmentació del centredreta i treballem per reagrupar-lo entorn del PP, perquè el constitucionalisme tingui una veu ferma a Catalunya.

Però en les últimes autonòmiques Cs es va enfonsar i els que van pujar van ser PSC i Vox, no el PP. Perquè el vot útil del constitucionalisme es va agrupar entorn del PSC. Però el camí recorregut per Salvador Illa, que lluny de defensar el constitucionalisme és la crossa de l’independentisme, farà que les coses canviïn.

Vostè diu que els socialistes van enganyar els electors a Catalunya i a Espanya. És possible enganyar tanta gent? A les generals, Pedro Sánchez deia que anava a tipificar el delicte de referèndum il·legal i que faria un estat de dret fort en la defensa de l’ordre constitucional. A l’hora de la veritat és el contrari. Hi ha una mentida que trenca la confiança, perquè no el van votar per a això. En les autonòmiques, Illa va apel·lar al vot útil per frenar a l’independentisme, i està clar que ha enganyat. Hi ha un interès mutu per garantir que Sánchez sigui a la Moncloa i els independentistes, a la Generalitat.

Sánchez diu que amb la seua política i amb mesures com els indults s’ha acabat el procés. Està clar que no comparteix res d’això. No, perquè escolto els independentistes dir-li a Sánchez al Congrés “el procés no s’ha acabat, ho tornarem a fer i ara ho tenim més fàcil”. Això desmunta el que Sánchez vol fer-nos creure.

Però hi ha una divisió de l’independentisme. Des del seu punt de vista, no ho considera positiu? No sé si és positiu o negatiu, però hi ha d’haver una alternativa, perquè una part de la societat catalana és constitucionalista i el Govern l’ha abandonat. Quan es parla de desjudicialitzar la política, es tracta de l’entrega del Codi Penal als que el trenquen i trenquen el principi bàsic en democràcia de la igualtat de tots davant de la llei i la submissió de tots a ella. No sé si divideix l’independentisme, però trenca una cosa molt més important, que és el principi d’igualtat de tots els espanyols davant de la llei.

Ratifica que si governen revertiran la reforma dels delictes de sedició i malversació? Sens dubte, perquè una democràcia necessita ser forta i això té molt a veure amb la protecció de l’ordre constitucional a través del Codi Penal.

Opina que la via judicial és l’única per acabar amb el procés? La via judicial és l’aplicació de l’estat de dret a aquell que trenca el marc i les regles de la convivència.

Però també pot utilitzar-se la via política per canviar el marc. La negociació per canviar el Codi Penal per beneficiar persones concretes perquè t’ho exigeixen a canvi d’un suport polític no és defensar l’interès general, sinó el particular.

Veig que no creu que Sánchez l’hagi modificat per iniciativa pròpia, sinó a l’estar sotmès a l’independentisme. Així és, la mateixa nit que es van aprovar els Pressupostos va començar la tramitació de la reforma del Codi Penal a petició dels independentistes, i van ser aquests els que des de la tribuna deien als socialistes: “Això és part del pagament del suport als Pressupostos.”

A Catalunya encara hi ha unes 500 persones pendents de judici per l’1-O. Han de tirar endavant totes les causes? Cal respectar l’estat de dret i deixar que funcioni, no s’ha de manipular per beneficiar persones concretes. El poder executiu i legislatiu no han d’interferir que el judicial faci el seu treball en aquest cas.

De vegades, no interfereix el poder judicial en el polític? No, perquè el poder judicial només jutja conductes constitutives de delicte, Si s’ha comès un delicte condemna, si no, no. I ho fa partint del criteri clau: la igualtat dels espanyols davant de la llei, siguem polítics o no, estiguem en el poder o no. Trencar-lo esquerda la convivència.

Considera que el castellà està perseguit a Catalunya? Hi ha una realitat: hi ha catalans que estan veient vulnerats els seus drets lingüístics i no poden estudiar en una de les seues llengües, hi ha sentències que ho diuen. Els veuen vulnerats perquè algú els vulnera i està perseguint l’ús del castellà i estudiar en castellà. El meu plantejament és que es pot estimar Espanya en català i s’ha de poder parlar castellà a Catalunya amb normalitat.

tracking