SEGRE

LITERATURA EFEMÈRIDE

Josep Vallverdú: Un profeta a la seua terra

L'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida va ser ahir al matí l'escenari de l'acte institucional d'inauguració de l'Any Vallverdú. El prolífic escriptor lleidatà va ser el gran protagonista d'una emotiva jornada, en la qual va assegurar que l'any batejat amb el seu nom suposa per a ell “un nou naixement”.

Josep Vallverdú, al centre, amb les autoritats que van participar en la inauguració del seu Any.

Josep Vallverdú, al centre, amb les autoritats que van participar en la inauguració del seu Any.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escriptor Josep Vallverdú va ser ahir profeta a la seua terra durant l’acte d’inauguració del seu Any, que va resultar ser tant multitudinari com emotiu. L’Auditori Enric Granados de Lleida, a pocs metres de la casa on va nàixer el 9 de juliol del 1923, va ser el lloc escollit per iniciar els festejos en honor a un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana, que es va guanyar el públic explicant anècdotes recollides en els seus gairebé cent anys de vida i que, durant diversos minuts, va rebre l’ovació dels presents.

L’alcalde, Miquel Pueyo, al costat del president de la Diputació i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Joan Talarn, van encapçalar els parlaments institucionals, que van posar de relleu la trajectòria de Vallverdú com a autor de més de 250 títols de literatura juvenil i infantil, prosa, assaig, traduccions i poesia. En aquesta mateixa línia, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va destacar la satisfacció que suposa “poder commemorar el centenari d’un dels nostres creadors literaris més reconeguts i poder fer-ho amb ell al costat”, alhora que va destacar que l’Any Vallverdú pretén homenatjar aquest escriptor, donar-lo a conèixer i fer que es llegeixi la seua obra. El mateix Vallverdú, que va participar en un diàleg amb Teresa Cabré, Gemma Rigau i Joan Veny, moderat per Albert Turull, va defensar l’any batejat amb el seu nom com “un nou naixement” i va compartir amb els assistents una important lliçó de vida: “Tingueu ben present que, al final de la jornada, al vostre armari només queden afectes i esperances.

Com més forts siguin els afectes, més a prop estaran de fer-se realitat les esperances.” La cerimònia també va incloure la projecció d’un fragment del documental encara inèdit sobre Josep Vallverdú, realitzat pel periodista Eugeni Casanova, i la interpretació d’alguns dels seus poemes de la mà d’Heura Gaya i Anton Not.

Exposicions, noves edicions i jornades acadèmiques sobre l’escriptor

L’Any Vallverdú, que va arrancar ahir, comptarà amb desenes d’activitats i jornades acadèmiques per celebrar el centenari de l’escriptor i, sobretot, posar en relleu el seu treball a favor de la literatura catalana. Entre les propostes programades per a aquest any hi ha dos exposicions itinerants.

La primera, Vallverdú, horitzó, sobre la seua vida i obra, recorrerà les biblioteques a partir de l’abril. La segona, Geografies Vallverdú, presentarà tota la producció bibliogràfica de l’autor, a partir del fons que està dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Lleida. Es veurà primer a Lleida, després a Barcelona i, més endavant, visitarà Girona, Tarragona i les Terres de l’Ebre.

El 2023 serà també un any de novetats editorials vinculades amb el centenari de Vallverdú, començant pel seu nou poemari Atresorat silenci (Pagès Editors). Coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia es publicarà Aragalls (Pagès Editors) i, a la tardor, la mateixa editorial llançarà la Poesia completa. En prosa i assaig, veuran la llum les memòries La llengua i jo, amb pròleg de Josep-Lluís Carod-Rovira, per Sant Jordi, i una nova edició de Proses de Ponent (Editorial Fonoll).

Vallverdú se ganó al público con sus anécdotas vitales y consejos.

Vallverdú se ganó al público con sus anécdotas vitales y consejos.GERARD HOYAS

Els assistents, drets, ovacionant l'escriptor lleidatà

Els assistents, drets, ovacionant l'escriptor lleidatàGERARD HOYAS

tracking