SEGRE

SANITAT NORMATIVA

Adeu a la mascareta obligatòria al transport públic

La restricció cau avui al transport públic però es manté en centres sanitaris, farmàcies i residències || El pressupost de Salut creix un 11,7%

Usuaris d’un autobús urbà de Lleida, ahir amb mascareta.

Usuaris d’un autobús urbà de Lleida, ahir amb mascareta.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les mascaretes deixen de ser obligatòries al transport públic. El Consell de Ministres que se celebra avui aprovarà la mesura que entrarà en vigor quan es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), demà a molt estirar. “No sabrem si s’implementarà avui o demà fins al final del Consell de Ministres”, indica Carles Soldevilla, responsable d’Autobusos de Lleida.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar la mesura fa dos setmanes, alhora que va indicar que la situació epidemiològica a Espanya és “molt estable en tots els indicadors”. El nombre de persones hospitalitzades per coronavirus a Espanya ha baixat un 12,1% en l’última setmana, i la incidència mitjana actual de contagis en els últims 14 dies se situa en els 50,76 casos per cada 100.000 habitants.Malgrat tot, les mascaretes continuaran sent obligatòries als centres i serveis sanitaris –hospitals, centres de salut, clíniques dentals, centres de reproducció assistida, d’interrupció voluntària de l’embaràs i altres d’atenció especialitzada–, així com en farmàcies i residències, on seran obligatòries per als treballadors sempre que estiguin en contacte amb residents i per als visitants quan es trobin en zones compartides. El conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar ahir dilluns que Salut és el departament que més creix en els pressupostos per al 2023, en valors absoluts.

Comptarà amb 12.232,8 milions d’euros, un 11,7 per cent més que l’any passat. Salut destinarà una partida extraordinària de 100 milions d’euros per al Pla de millora de l’accessibilitat.

CCOO es mobilitzarà “si Balcells no proposa res de nou”

El departament de Salut es reunirà amb els sindicats el proper 27 de febrer per continuar negociant el tercer acord laboral del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS), que està caducat des del 2006. Des de Comissions Obreres esperen que, una vegada aprovats els pressupostos, la conselleria pugui oferir mesures concretes per millorar les condicions laborals de tots els col·lectius de professionals de la salut. “Els metges poden fer vaga, però les infermeres, auxiliars i zeladors ho tenen molt més difícil perquè gairebé tots figuren com a serveis mínims”, asseguren. “Tot i així, si no veiem avanços reals haurem de convocar noves mobilitzacions, perquè el que ens han presentat fins ara és fins i tot pitjor del que ja tenim.

Cada vegada exigeixen més i ofereixen menys. No veiem la voluntat de tancar un acord que portem més d’un any negociant”, conclouen.Per la seua banda, el sindicat d’infermeria Satse denuncia que el Congrés dels Diputats “s’ha convertit en un forat negre” per a la Llei de Seguretat del Pacient, ja que són prop de vuitanta les pròrrogues que s’han aprovat que impedeixen que pugui continuar la seua tramitació parlamentària.

tracking