SEGRE

GENERALITAT PRESSUPOSTOS

Justícia es planteja de nou fer una presó nova fora de Ciutat Jardí

La consellera Ubasart ho va dir ahir al Parlament i va afegir que l'altra opció és reformar Ponent || Els anteriors responsables havien descartat aquesta possibilitat

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent.

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Justícia es planteja una altra vegada la possibilitat de fer una presó nova a Lleida. Així ho va assegurar ahir la màxima responsable del departament, Gemma Ubasart, durant la seua compareixença al Parlament per explicar el pressupost de la conselleria per a aquest 2023, que creix un 10,34% i s’eleva fins als 1.205 milions d’euros. Ubasart va afirmar que s’estan valorant dos opcions: “Una reforma integral o bé la construcció d’un centre nou” que s’ubicaria fora de Ciutat Jardí.

La consellera va afegir que la decisió no tardarà i que es prendrà d’acord amb tots els actors implicats. S’ha de recordar que la seua antecessora, Lourdes Ciuró (Junts), va descartar el setembre passat fer una nova presó i va afirmar que es treballava en una reforma integral del Centre Penitenciari Ponent. A més, ahir Ubasart va afirmar que actualment s’estan fent obres de rehabilitació en alguns mòduls residencials i millores a la cuina.El Centre Penitenciari Ponent és una vella penitencieria que uneix les antigues Lleida-1, construïda el 1954, i Lleida-2, aixecada el 1984.

La primera és de construcció radial i la segona és un edifici modular. Les dos es van integrar el 1991 a un mateix centre que és ara mateix el segon més vell de Catalunya.Per la seua banda, es treballa en el desplegament de les oficines judicials en diferents partits com el de Cervera. Es destinarà divuit milions d’euros a l’abordatge de la violència masclista.

També s’ha aconseguit un increment del 2,5 per cent per al torn d’ofici, amb gairebé 73 milions d’euros de pressupost. “Un torn d’ofici de qualitat és el millor garant de la igualtat d’oportunitats i d’accés al servei públic de justícia. Cal treballar per garantir la qualitat i l’eficàcia dels recursos per a la justícia gratuïta”, va explicar Ubasart. Així mateix, es presentarà un pla d’innovació en matèria lingüística per posar fi a la marginalitat del català.

Intervenció a les fosses de la Guerra Civil a Bovera

Ubasart també va explicar que s’incrementa en gairebé 400.000 euros el pressupost en polítiques de memòria democràtica, que passen de 4,8 a 5,2 milions d’euros, i va remarcar que s’incrementarà un 50 per cent l’aportació per al Pla de fosses 2022-2026, amb 4,5 milions. Així mateix, va apuntar que les primeres intervencions arqueològiques que es faran aquest any seran a les fosses de Bovera i a les del Berguedà.

Finalment, va reiterar que “aviat” l’executiu aprovarà l’avantprojecte de llei de Memòria Democràtica. “Recordar i reparar, en la mesura que sigui possible, les víctimes de la guerra i el franquisme reflecteix els valors que compartim com a societat entre els quals vull destacar la resistència contra la intolerància i la barbàrie. Fer això també és construir democràcia”, va dir.

tracking