SEGRE

Les matrícules universitàries de Catalunya, entre les més cares

El mateix grau arriba a costar el doble que a Astúries o les Canàries

Una aula de la UdL buida.

Una aula de la UdL buida.UdL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estudiar una carrera en una universitat catalana pot arribar a costar més del doble per a l’alumne que fer-ho a Astúries. Així ho constata l’informe que va publicar ahir l’Observatori del Sistema Universitari (OSU), que mostra que la primera matrícula més barata en una universitat pública catalana té un cost de 1.061 euros, mentre que en altres comunitats com Astúries, les Canàries o Galícia el preu és inferior als 600 euros. No obstant, en el cas dels graus més cars la situació és bastant diferent, ja que la primera matrícula més cara de Catalunya és de 1.108 euros, la qual cosa la situa a la mitjana estatal de les comunitats autònomes, amb La Rioja i Castella i Lleó com les més cares (1.361 i 1.339 euros respectivament), mentre que Andalusia (on tots els primers graus valen el mateix, 757 euros) i Galícia (836 euros) són les més barates.

Després d’analitzar aquestes xifres, l’OSU ha constatat que els preus de les matrícules universitàries han baixat aquest curs “encara que es mantenen molt elevats i hi ha grans diferències per a un mateix estudi entre comunitats autònomes, que podrien consolidar-se o fins i tot augmentar”. En aquest sentit, val a recordar que el departament d’Universitats va rebaixar a l’estiu els preus de les carreres per tercer any consecutiu, la qual cosa va provocar que per primera vegada en 10 anys tots els preus, tant de graus com de màsters que habiliten per exercir una professió, tinguin un cost inferior a 20 euros per crèdit.

Sense la de maduresa

El ministeri elimina la prova de maduresa i les preguntes tipus test de la nova selectivitat

D’altra banda, el ministeri d’Educació ha eliminat la prova de maduresa i les preguntes tipus test per a la nova selectivitat, coneguda com a Avaluació del Batxillerat per a l’Accés a la Universitat. Així mateix, ha augmentat el temps de realització dels exercicis, que ha passat de 90 minuts a 105 minuts. En aquest sentit, el ministre del ram, Joan Subirats, va remarcar que “s’està fent una reforma parcial” amb “canvis mínims” i que la “reforma més profunda” de la prova es faria a partir del 2028, d’aquí a cinc anys.

tracking