SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

La batuda més gran per tràfic de marihuana a Lleida acaba amb 20 detinguts

Els Mossos d'Esquadra van fer ahir a Lleida una macrobatuda per desarticular una xarxa dedicada al cultiu i al tràfic de marihuana que es va saldar amb 20 detinguts i unes 5.000 plantes decomissades. Es tracta d'una de les operacions més grans contra el narcotràfic dels últims anys a Ponent. Es van fer una quinzena d'escorcolls.

Plantes de marihuana decomissades ahir a la tarda en un magatzem de l’avinguda Alcalde Porqueres de Lleida.

Plantes de marihuana decomissades ahir a la tarda en un magatzem de l’avinguda Alcalde Porqueres de Lleida.GERARD HOYAS

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van portar a terme ahir una macrobatuda antidroga a les comarques de Lleida que es va saldar amb la detenció de 20 persones i el decomís d’unes 5.000 plantes de marihuana, 15 quilos de marihuana seca i diners en metàl·lic.

Es tracta d’un dels operatius més grans duts a terme a Ponent contra el cultiu i el tràfic d’aquesta droga. L’operació policial va començar de matinada, va finalitzar passades les 21.00 hores i va comptar amb la participació de desenes d’agents de les unitats d’Investigació, Seguretat Ciutadana i ARRO. Es van fer una quinzena d’escorcolls a la ciutat de Lleida i localitats com Tàrrega, Guimerà, Verdú, Torregrossa, Artesa de Lleida i els Arcs (Bellvís).

A la capital del Segrià hi va haver escorcolls en habitatges i magatzems dels carrers Alcalde Costa, Roger de Llúria, Arnald de Solsona, Jaume d’Agramunt i Segòvia i a l’avinguda Alcalde Porqueres, entre d’altres. Allà es van practicar algunes de les detencions. Els detinguts estan acusats dels delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i defraudació de fluid elèctric.

La majoria d’arrestats són de nacionalitat albanesa però també n’hi ha tres de nacionalitat espanyola i tres de Romania.La investigació es va iniciar fa aproximadament un any i tindria ramificacions en altres províncies, segons ha pogut saber aquest diari. Es tracta d’una xarxa jerarquitzada, des dels líders fins alsjardiners –que vivien a les plantacions–, passant pels electricistes que preparaven les naus i altres persones encarregades de la gestió. Es tracta d’un nou operatiu que posa de nou en relleu que Ponent s’ha convertit els últims anys en un dels horts de cultiu d’aquesta droga més importants a Europa.

Els principals motius d’aquesta implantació són que es tracta d’un territori ampli amb zones despoblades, on es pot passar desapercebut i hi ha infinitat de llocs per conrear; la penalitat baixa respecte a altres delictes de salut pública i el rendiment econòmic molt elevat, ja que el preu de la droga es triplica en països del nord d’Europa.

En aquest sentit, la presidenta de l’Audiència de Lleida, Lucía Jiménez, s’ha mostrat preocupada i en diverses ocasions ha afirmat que “són moltes les organitzacions que venen aquí, de forma que importem delinqüents i després exportem la droga”. La policia catalana va decomissar l’any 2021 unes 50.000 plantes de marihuana a Lleida, el 6% del total de Catalunya.

Val a recordar que, a finals de gener, la Policia Nacional va detenir un total de sis persones en una altra operació contra el cultiu i tràfic de marihuana que va dur a terme a la localitat de l’Espluga Calba.

En la mateixa operació es va confiscar 2.667 plantes de marihuana i 27 quilos de fulls de marihuana seca. El detonant d’aquella operació policial va ser una apagada de llum registrada uns dies abans que va afectar mig poble. El mes de desembre passat, els Mossos van desarticular una xarxa que tenia plantacions a Bellvís i Sidamon, en un operatiu que llavors es va saldar amb set arrestats. El 2021 hi va haver dos macrooperacions antidroga que es van saldar amb 56 detinguts, la majoria a Lleida. Una va ser l’anomenat cas Brida, amb epicentre a Balaguer, que es va saldar amb 18 arrestats i el decomís de 10 quilos de cocaïna, dos d’heroïna i 200.000 euros en efectiu.

Plantes de marihuana decomissades ahir a la tarda en un magatzem de l’avinguda Alcalde Porqueres de Lleida.

Plantes de marihuana decomissades ahir a la tarda en un magatzem de l’avinguda Alcalde Porqueres de Lleida.GERARD HOYAS

tracking