SEGRE

SEGURETAT PREVENCIÓ

Les denúncies per estafes es disparen un 31%, amb més de 13 al dia a Lleida

Els Mossos d'Esquadra van registrar l'any passat prop de 5.000 denúncies per estafes a les comarques lleidatanes, la qual cosa representa un increment del 31% respecte al 2021, amb una mitjana de més de 13 casos cada dia. La immensa majoria es cometen per internet i alerten de la infradenúncia, que en el cas de les persones grans arriba al 70%.

Actors sèniors de l’Aula de Teatre van representar ahir una de les estafes més habituals, el frau informàtic.

Actors sèniors de l’Aula de Teatre van representar ahir una de les estafes més habituals, el frau informàtic.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les estafes són el delicte que més ha augmentat els últims anys, sobretot amb l’increment de l’exposició a internet i a les xarxes socials per a diferents tasques diàries. Així ho demostren les dades dels Mossos d’Esquadra, que l’any passat van registrar un 31% més de denúncies a les comarques lleidatanes, amb una mitjana de 13,6 al dia.

Concretament, la policia catalana va tenir coneixement el 2022 d’un total de 4.996 estafes a les regions policials de Ponent i del Pirineu. Si es compara amb les denúncies d’abans de la pandèmia, l’increment s’eleva fins al 57%. S’ha de destacar que encara hi ha una important xifra d’infradenúncia en aquest tipus de delictes.

Entre la gent gran, els Mossos calculen que només es denuncien entre un 15 i un 30%, segons van assenyalar ahir en el marc de la representació Seguretat en Escena al Teatre de l’Escorxador de Lleida (vegeu el desglossament). En aquest sentit, el sergent Pere Ramon Pujol Collado, de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de l’ABP Segrià-Garrigues-Pla d’Urgell, va assenyalar que les persones grans majoritàriament opten per no denunciar al sentir vergonya d’haver estat enganyades. Per això, va instar a informar els Mossos de qualsevol sospita perquè puguin fer un seguiment.

Les estafes ja suposen prop del 20% del total de delictes coneguts per la policia catalana a les comarques lleidatanes. Vuit de cada deu fraus es cometen a través d’internet. Per això, les accions de prevenció dels Mossos fa anys que inclouen consells de seguretat davant dels ciberdelictes i des d’ara també es donaran a les persones grans en les escenificacions de Seguretat en Escena.

Pujol Collado va alertar que internet “és un món de molt risc si no es tenen les eines adequades. No només per a les persones grans, sinó per a tothom”. Segons l’últim balanç de criminalitat del ministeri de l’Interior, l’any passat es van denunciar un total de 4.064 ciberdelictes a la província de Lleida, un 24,7% més que el 2021 i un 53,9% respecte a abans de la pandèmia de la covid. Del total de cibercriminalitat, el 94,5% van ser estafes informàtiques.

Teatre per alertar de robatoris i fraus a la gent gran

Els Mossos han reactivat aquest any, després de l’aturada de la pandèmia, les escenificacions de Seguretat en Escena amb l’objectiu de conscienciar la gent gran sobre robatoris i estafes. En la quarta edició, el Teatre de l’Escorxador de Lleida acollirà tres representacions i la primera va tenir lloc ahir davant més de 200 persones de diverses poblacions de la demarcació. Avui en farà una altra i la tercera, el 14 d’abril. Actors sèniors de l’Aula de Teatre van representar 7 escenaris en què les persones grans poden ser víctimes d’un delicte, des del robatori de la targeta de crèdit a l’anar al caixer fins a les estafes del fals revisor del gas, els furts a la distracció i les ciberestafes. Entre les recomanacions, destaquen no obrir la porta a desconeguts, no proporcionar dades personals i trucar al 112 davant qualsevol dubte o sospita. Alguns espectadors van explicar ahir a aquest diari que és important comptar amb aquests consells de seguretat per estar protegits. Els Mossos preveuen portar les representacions a altres municipis atès el gran interès.

tracking