SEGRE

MEDI AMBIENT EQUIPAMENTS

Banc a l'Arborètum amb llavors de mil plantes, una vintena en extinció

L'Arborètum de Lleida, ubicat a Ciutat Jardí, disposa de llavors d'un miler d'espècies de plantes silvestres de Lleida i de la resta del planeta, una vintena de les quals amenaçades d'extinció. Les conserva congelades a -18 graus en un banc de llavors, per fer-les germinar en un hivernacle i plantar-les als llocs on són necessàries.

El director de l’Arborètum, Josep Antoni Conesa, mostra un recipient dels que contenen les llavors congelades.

El director de l’Arborètum, Josep Antoni Conesa, mostra un recipient dels que contenen les llavors congelades.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jardí botànic de Lleida o Arborètum conserva congelades llavors d’un miler d’espècies de plantes silvestres, una vintena de les quals amenaçades d’extinció. Es tracta d’un banc de germoplasma que compta amb més de 1.300 registres de llavors de mil espècies de plantes i arbres de Lleida i de diferents llocs del planeta. Es conserven a una temperatura d’entre -18 i -20 graus i es poden fer germinar en un hivernacle en el moment que sigui necessari per obtenir plantes i repoblar una zona en la qual escassegen i hi ha el perill que s’extingeixin, per exemple. Encara que també serveix per generar plantes per al mateix jardí botànic. Així ho va explicar el director de l’Arborètum i responsable d’aquest projecte, Josep Antoni Conesa.

Va detallar que ja han dut a terme aquesta operació amb llavors d’una planta denominada Rochelia disperma a Vilagrassa i esperen fer-ho pròximament a l’estany d’Ivars i Vila-sana amb altres d’anomenades Limonium costae, Limonium delicatum, Limonium catalaunicum i Gypsophila tomentosa. Actualment estan fent germinar totes aquestes llavors en un hivernacle de l’escola d’Agrònoms de la Universitat de Lleida (UdL). Conesa va indicar que des de fa una mica més de quatre anys el banc es nodreix de llavors recollides pel mateix Arborètum, altres de sobrants d’algun projecte d’investigació o bé d’intercanvis amb altres jardins botànics a escala internacional.

Va assenyalar que tant per recollir les llavors com per fer-les germinar cal una autorització de la Generalitat. Respecte a les llavors de plantes silvestres amenaçades, va assenyalar que intenten recollir-les durant diversos anys, per anar incrementant la quantitat conservada. Totes les llavors del germoplasma es guarden en petits recipients amb una identificació, i els que corresponen a les amenaçades estan marcats amb un cercle roig.A més a més, a l’Arborètum, s’està habilitant una zona de 1.500 metres quadrats que destinarà a plantes de zones de secà de Lleida, com per exemple l’espart, que estan fent germinar en aquests moments a partir de llavors custodiades al seu banc a l’hivernacle d’Agrònoms.

El director va afirmar també que cada any diversos investigadors que estudien patògens o plagues acostumen a utilitzar el jardí botànic com a camp d’experimentació. Va afegir que aquest equipament és idoni també per a experimentació sobre els efectes del canvi climàtic en diferents espècies, encara que va dir que per ara no disposen de projectes sobre aquest àmbit.

tracking