SEGRE

ESTUPEFAENTS ESTUDI

Lleida, entre les ciutats europees amb més ketamina i cocaïna a les aigües residuals

Un informe de l'Observatori Europeu de les Drogues la situa al lloc 6 i 8, respectivament, de totes on ha analitzat rastres d'aquests estupefaents || En el cànnabis és la dinovena

Imatge d’arxiu de 620 kg de cocaïna decomissats a Lleida.

Imatge d’arxiu de 620 kg de cocaïna decomissats a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida figura entre les ciutats d’Europa amb més rastres de ketamina, cocaïna i cànnabis a les aigües residuals, segons un estudi realitzat en un total de 104 ciutats per l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT). A més d’aquestes substàncies, l’informe elaborat per aquest organisme de la UE també ha analitzat la presència d’MDMA/èxtasi, amfetamina i metamfetamina. La seua presència s’ha calculat en funció de la població de cada ciutat.

El mesurament de restes d’aquestes substàncies s’efectua a l’últim punt abans que les aigües residuals entrin a la depuradora. L’estudi no ha analitzat totes les drogues en el centenar de ciutats. Així, respecte a la ketamina, Lleida apareix com a sisena al rànquing d’un total de 26 poblacions, mentre que en cocaïna és la vuitena d’un centenar, i en cànnabis, la 19 d’unes seixanta ciutats.

En el projecte s’han estudiat les aigües residuals d’uns 54 milions de persones que viuen a 104 ciutats europees de 21 països (20 de la UE més Turquia), entre les quals Barcelona, Tarragona, Lleida, Santiago de Compostel·la, València i Castelló, per estudiar els hàbits de consum de drogues dels seus habitants durant una setmana entre els mesos de març i abril de l’any 2022.Així, a Lleida, l’estudi afirma que es va detectar una mitjana diària de 4,22 mil·ligrams per cada 1.000 persones i dia de ketamina, mentre que Barcelona ocupa el primer lloc amb 29,45 mg. En el cas de la cocaïna, amb 759,53 mg detectats a Lleida, només la supera Tarragona, amb 1.1610 mg, que és segona del rànquing europeu darrere d’Anvers. Pel que fa a restes de cànnabis, a Lleida se’n van trobar 89,24 mg i Barcelona és tercera a nivell europeu.

Sobre els altres estupefaents, l’estudi va detectar 25 mg per cada mil persones i dia de restes d’amfetamina a Lleida i 17,38 mg d’MDMA. No hi ha dades de restes de metamfetamina. A nivell europeu, els resultats mostren un augment continu de les deteccions de cocaïna, una tendència observada des del 2016, malgrat certa fluctuació durant els confinaments del 2020 per la covid.

El consum de metamfetamina també tendeix a l’alça, ja que hi ha més ciutats que han detectat rastres d’aquesta droga a les aigües residuals.En un altre ordre de coses, el 18,3 per cent dels joves consumiria més cànnabis i el 15,8 per cent provaria aquesta substància si se’n liberalitzés el consum i un 70 per cent creu que és més perjudicial l’alcohol que aquesta droga, segons un altre estudi amb el suport del Govern central.

tracking