SEGRE

SEGURETAT TECNOLOGIA

La Urbana de Lleida estrena el servei de drons per 'patrullar' des de l'aire

S'utilitzaran per controlar actes multitudinaris, buscar desapareguts i la vigilància de l'Horta || Són dos aparells i un incorpora càmera tèrmica

La Paeria va presentar ahir el nou servei de drons als veïns de l’Horta.

La Paeria va presentar ahir el nou servei de drons als veïns de l’Horta.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Guàrdia Urbana de Lleida ja disposa de dos drons per a ús policial, que seran pilotats per agents del cos per a tasques de vigilància i control a distància. El nou servei es va presentar ahir a la partida de Vallcalent i va estar presidit per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, juntament amb els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, els regidors David Melé i Joan Queralt i veïns l’Horta. El primer edil va afirmar que “són instruments que ens seran molt útils en temes de seguretat ciutadana, actes multitudinaris, com la Festa Major o l’Aplec del Caragol, i que també permeten controlar el trànsit i inspeccionar edificis”.

Va afegir que “també tindran una utilitat molt especial en el cas de l’Horta i d’una forma molt singular amb els abocaments il·legals”, afegint-se així a les càmeres amb lectors de matrícules instal·lades en diverses partides. Els drons podran volar fins a 120 metres d’altura, que és el límit que fixa la normativa, i amb velocitats de més de 16 metres per segon. Tenen un dispositiu que permet fer el seguiment des de l’aire de persones i vehicles, a més de gravar vídeo i fer fotografies.

A més, un dels aparells disposa, entre altres prestacions més avançades, de càmera tèrmica, que permet detectar fins i tot de nit i en condicions de visibilitat limitades qualsevol font de calor. Això resulta especialment útil per detectar persones desaparegudes, fugues i per controlar que focs no es revifin. Albert Molina, sergent de la Guàrdia Urbana, va fer una demostració del funcionament dels aparells.

“La principal missió és tenir visió des de l’aire. Enlairar un dron ens permet tenir una visió global i en el cas de l’Horta a 100 metres d’altura podem veure un quilòmetre quadrat al moment”.El cost ha estat de 17.370,76 euros i inclou la formació dels pilots i les gestions davant dels organismes oficials per obtenir els permisos necessaris per fer volar els drons, que s’han de coordinar amb altres instal·lacions aeronàutiques com els heliports del SEM i Bombers i l’aeroport d’Alguaire. D’altra banda, demà presentaran els nous uniformes de la Guàrdia Urbana.

tracking