SEGRE

LLEIDA

Lleida, una de les ciutats més accessibles, segons un estudi

En disponibilitat de dades sobre accessibilitat, Madrid, Lleida i Barcelona ocupen les primeres posicions

Imatge d'arxiu de la façana de la Paeria de Lleida.

Imatge d'arxiu de la façana de la Paeria de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Santa Cruz de Tenerife, Lleida, A Coruña, Las Palmas de Gran Canària i Ciudad Real són les localitats més accessibles, segons el Índice Smart Cities de les ciutats d’Espanya 2023, elaborat per Idencity amb la col·laboració de Fundació ONZE.

El projecte ha comptat amb el suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, Fundació ONZE, Cellnex, Citelum i Mubil. L’índex inclou un total de 138 indicadors i vuit ítems relacionats amb l’accessibilitat.

En aquest sentit, apunta que un dels aspectes més rellevants per considerar que les ciutats són intel·ligents és que permetin que totes les persones, independentment de les seues capacitats físiques o cognitives, puguin accedir i utilitzar els serveis públics, els canals de participació i les infraestructures urbanes.

Si bé, segons els resultats donats per l’ISCE 2023, la majoria dels territoris estudiats es troben lluny d’obtenir un resultat òptim en aquesta matèria. "Es necessiten esforços addicionals per garantir que les ciutats siguin inclusives i accessibles per a totes les persones", ha assegurat la directora de consultoria de IdenCity, Laura Moreno.

En el mateix sentit, el cap del departament d’Accessibilitat al Medi Físic de Fundació ONZE, José Luis Borau, ha assenyalat que "encara queda molt per fer en l’accessibilitat", però ha afegit que ara existeix una oportunitat amb les tecnologies emergents. "Poc intel·ligent serà aquella ciutat que no tingui en compte les necessitats de prop d’un 15% de la població, sense comptar amb les persones grans", ha puntualitzat.

L’índex inclou en el seu estudi les 50 capitals de província, les dos ciutats autònomes i, per primera vegada, també inclou l’anàlisi de sis ciutats no capitals: Alcobendas, Cerdanyola del Vallès, Eivissa, Granollers, Mollet del Vallès i Santa Coloma de Gramenet.

Com a resultat global de l’índex, la ciutat que compta amb un grau de compliment més important per assolir l’estatus de Smart City és Barcelona (79%), seguida per Madrid (74,1%) i València (67,6%). El 'top 10' el completen les ciutats de Sant Sebastià (66,6%), Bilbao (66%), Màlaga (65,4%), Valladolid (63,4%), Alcobendas (62,7%), A Coruña (62,7%) i Vitòria (61,5%).

En matèria d’accessibilitat el document ha analitzat vuit indicadors. Entre ells s’ha mesurat l’índex d’'Inclusió digital de la població gran’--quantes persones de 65 anys o més disposen d’ordinador o tablet o s’han connectat a Internet en els últims tres mesos-. En aquest apartat, Burgos, Lleida i Melilla lideren el rànquing.

Un altre dels apartats té a veure amb els 'Recursos de comunicació i recursos digitals universitaris accessibles’, en el que Cadis, Zamora i Las Palmas de Gran Canària se situen al capdavant. Quant a l’'Accessibilitat en l’estratègia local de Smart City' --que mesura el nombre de ciutats que compten amb mencions o apartat d’accessibilitat en el seu Pla Estratègic de Smart City--, Albacete, Alacant i Almeria destaquen sobre la resta.

L’estudi també ha analitzat la disponibilitat de dades sobre accessibilitat. En aquest apartat Madrid, Lleida i Barcelona ocupen les primeres posicions.

tracking