SEGRE

LLEIDA

Centenars de joves es converteixen en Joan Oró per un dia amb la 16a edició de 'Ciència al carrer' de Lleida

Al voltant d'un miler d'alumnes, 15 divulgadors científics, empreses i entitats de Lleida i arreu s'han reunit als Camps Elisis

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Al voltant d'un miler d'alumnes, 15 divulgadors científics, empreses i entitats de Lleida i d'arreu han convertit aquest dissabte els Camps Elisis de la capital del Segrià en un gran laboratori amb motiu de la 16a edició de la 'Ciència al carrer', que està dedicada enguany al centenari del naixement de Joan Oró. De fet, gran part de les 54 taules de demostracions científiques que s'han pogut veure han estat lligades als camps de treball de l'il·lustre bioquímic lleidatà. El jovent s'encarrega de fer i explicar els experiments. Així, es vol despertar la vocació científica. "Es genera un gust per la ciència quan tu saps que darrere del que sembla màgia hi ha una raó científica", ha explicat una de les responsables del certamen, Anna Jiménez.

Per segon any consecutiu, els Camps Elisis de Lleida han estat l'escenari d'una nova edició, la 16a, de la 'Ciència al carrer', que continua consolidant-se i enguany ha comptat amb la participació dels alumnes d'una trentena de centres educatius, 15 divulgadors científics de reconegut prestigi procedents de la mateixa Lleida, però també d'altres punts de Catalunya i de l'Estat, així com d'una desena d'empreses i entitats del territori.

Aquesta fira de divulgació científica va dedicada enguany a l'any Oró. Així, la 'Ciència al carrer' ha presentat "moltes taules d'experiments específicament relacionades amb camps de treball de Joan Oró", ha indicat Jiménez, membre del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià, un dels promotors de la iniciativa.

Demostracions científiques per part dels estudiants

En aquest escenari, els estudiants de totes les edats han estat els encarregats de portar a terme les seves demostracions científiques vinculades a l'àmbit de la física, la química o la tecnologia davant dels visitants. "La importància de la fira és que el jovent és el protagonista perquè fa els experiments i alhora les explicacions de per què passen aquests fenòmens. És un valor afegit que té, i que genera un gust per la ciència quan tu saps que darrere del que sembla màgia hi ha una raó científica", ha explicat Jiménez.

Un dels alumnes encarregats de realitzar una demostració sobre la pressió atmosfèrica, Jordi Pujol, de l'Institut Ronda de Lleida, ha afirmat que la fira permet despertar la vocació científica dels joves. "Crec que la fira pot encaminar la gent cap a una professió científica perquè aquí hi ha molts elements que poden despertar-te l'interès i t'ho passes molt bé", ha dit.

A banda de les taules experimentals, s'han programat altres activitats paral·leles. Una d'aquestes ha estat l'obra de teatre 'El Petit Príncep i Joan Oró', que han interpretat els alumnes de l'Institut Alcarràs en homenatge al bioquímic lleidatà. "Representem els llocs on va treballar, les aportacions científiques que va fer i intentem ensenyar als infants el seu recorregut perquè el coneguin", ha dit Amira Achim, l'estudiant que ha interpretat Oró.

Una altra de les intèrprets, Carla Ribot, ha indicat que es tracta d'una obra que se'ls va representar quan anaven a la guarderia. Amb el suport dels professors del centre, ara l'han pogut representar a escoles bressol i aquest dissabte al dia de la ciència al carrer. En paral·lel, els visitants a la fira han pogut gaudir també de la instal·lació de la cúpula-planetari portàtil del Parc Astronòmic del Montsec, amb projeccions de l'Univers, i de la cúpula Cel Obert.

La 'Ciència al carrer' es promou des del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià, que depèn del Departament d'Educació. La fira es coorganitzada amb la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs, de la Diputació de Lleida.

Centenars de joves es converteixen en Joan Oró per un dia amb la 16a edició de 'Ciència al carrer' de Lleida

Centenars de joves es converteixen en Joan Oró per un dia amb la 16a edició de 'Ciència al carrer' de LleidaACN

Centenars de joves es converteixen en Joan Oró per un dia amb la 16a edició de 'Ciència al carrer' de Lleida

Centenars de joves es converteixen en Joan Oró per un dia amb la 16a edició de 'Ciència al carrer' de LleidaACN

tracking