SEGRE

EDUCACIÓ ESTUDI

Els alumnes catalans de quart de primària, a la cua de l'Estat en comprensió lectora

Amb 13 punts menys que la mitjana estatal, només estan davant dels de Ceuta i Melilla || És la comunitat que més empitjora des del 2016 i Educació impulsarà un pla per millorar el rendiment

Retirada de barracons - Una grua va retirar ahir part dels mòduls prefabricats que han configurat l’escola Pinyana de Balàfia. Els alumnes i docents es van traslladar el 4 de maig a la nova escola Minerva, que també acollirà els de l’escola ...

Retirada de barracons - Una grua va retirar ahir part dels mòduls prefabricats que han configurat l’escola Pinyana de Balàfia. Els alumnes i docents es van traslladar el 4 de maig a la nova escola Minerva, que també acollirà els de l’escola ...AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els alumnes catalans de quart de primària estan a la cua de l’Estat en la comprensió lectora, segons l’últim Estudi Internacional per al Progrés de la Comprensió Lectora (PIRLS), del 2021. Amb una puntuació de 507,14 punts, Catalunya només està al davant de Ceuta i Melilla, amb 498 i 499 punts, respectivament. La mitjana espanyola és de 521 punts –13 punts major–, i l’europea de 528.

Les comunitats amb millors resultats són Astúries (550 punts), Madrid (539) i Castella i Lleó (538). En termes generals, es denota una “baixada generalitzada” del rendiment dels alumnes en la comprensió lectora, respecte a l’última edició del 2016. Precisament, Catalunya és la comunitat que més ha empitjorat en aquest període, amb quinze punts menys.

La Comunitat de Madrid és la segona que més empitjora el rendiment (-10 punts). L’estudi indica que aquesta caiguda podria ser conseqüència de la pandèmia, que “va impactar” en el funcionament dels centres escolars. Les xifres també mostren un descens de la puntuació mitjana europea, que “trenca amb el comportament ascendent” de les últimes edicions.El PIRLS també indica que els nens que venen de llars on fan activitats de lectura “tenen un rendiment mitjà de lectura més alt que els alumnes que venen de famílies que no ho fan”.Per “millorar el rendiment acadèmic de l’alumnat” i la seua comprensió lectora, el departament d’Educació impulsarà a partir del curs vinent un pla pilot de millora de les biblioteques escolars en cinquanta centres durant dos cursos.

Se centrarà en l’impuls d’accions de comprensió lectora, millorar l’alfabetització mediàtica i internacional i detectar debilitats. Els centres comptaran amb un bibliotecari per cada deu escoles que participin en aquest pla pilot. També s’alinearà la lectura amb el currículum educatiu, dedicant trenta minuts diaris a la lectura a educació primària i un espai setmanal de lectura a l’ESO.

Així mateix, Educació ha apostat pel “treball en xarxa” per compartir recursos, bones pràctiques i formacions sobre comprensió lectora, i per a això començarà amb dos-cents centres educatius en el pròxim curs. Els centres de complexitat rebran recursos extra per la “correlació de les situacions de vulnerabilitat socioeconòmica amb pitjors resultats acadèmics”.

LA DADA

507,14

Catalunya

La puntuació dels alumnes catalans només està davant de la de Ceuta (498 punts) i melilla (499 punts).

521

Mitjana estatal

És més de 13 punts més alta que la puntuació a Catalunya, però 7 punts menor que la mitjana europea (528).

LES CLAUS

Millors resultats

Les comunitats autònomes amb millors resultats van ser astúries (550 punts), madrid (539 punts) i Castella i lleó (538 punts).

Descens de punts

Catalunya és la comunitat que més ha empitjorat des del 2016 (-15 punts), seguida de madrid (-10 punts).

Pla pilot

Educació impulsarà un pla pilot de millora de les biblioteques escolars en 50 centres durant dos cursos.

tracking