SEGRE

ELECCIONES

Toni Postius deixa ja la Paeria de Lleida i Miquel Pueyo s'ho pensa

L'alcaldable de Junts té previst anunciar avui que no recollirà l'acta de regidor i deixarà la política municipal, després dels mals resultats || El d'ERC i actual alcalde medita també la marxa

Pueyo, la nit electoral a la seu d’ERC.

Pueyo, la nit electoral a la seu d’ERC.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La derrota d’ERC i Junts a les municipals de diumenge passat a Lleida ciutat està tenint conseqüències polítiques, i del més alt nivell. I és que segons ha pogut saber aquest diari, l’alcaldable de Junts, Toni Postius, té previst anunciar avui en una compareixença davant els mitjans de comunicació que no recollirà l’acta de regidor i que deixarà la política local.

D’aquesta manera, posarà fi a una etapa de 12 anys a l’ajuntament. El 2011 va ser elegit regidor per primera vegada, llavors de CiU, i el 2015 ja va ser alcaldable. Aquest era el seu tercer intent d’assolir l’alcaldia, malgrat la seua joventut, 38 anys, i el fet d’haver perdut suports ha motivat la seua decisió. Junts va obtenir diumenge 5 regidors, un menys que el 2019, després que en aquest mandat Postius hagi estat tinent d’alcalde d’Urbanisme.

Precisament, es va presentar als comicis presentant com actius projectes com el de la nova estació d’autobusos, que la Generalitat ha licitat, el pla del polígon de Torreblanca, el de l’estació i altres de previstos amb els fons europeus, com la reforma integral del Palau de Vidre. També va intensificar les actuacions de disciplina urbanística i de control de locals.

Per la seua part, ERC també va obtenir només cinc edils, dos menys, després d’un mandat en què ha liderat el govern juntament amb Junts i també  amb el Comú entre el 2019 i juliol del 2021. Per aquesta raó, l’actual alcalde i candidat d’ERC, Miquel Pueyo, també medita la seua renúncia immediata, de manera que tampoc recolliria la seua acta ni prendria possessió el dia 17 de juny, quan està previst el ple de constitució de la nova corporació i d’investidura de l’alcalde, el socialista Fèlix Larrosa, que la té garantida després d’haver aconseguit 9 edils. De fet, Pueyo fins i tot hauria pensat a comunicar la seua renúncia la mateixa nit electoral, durant la compareixença per valorar els resultats, però membres del partit li haurien aconsellat esperar.Pueyo, escriptor i professor de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la Universitat de Lleida, va tornar a la política activa com a alcaldable d’ERC el 2019 i llavors va aconseguir una victòria històrica davant del PSC.

La marxa de Postius suposarà que l’exconsellera Violant Cervera assumirà el lideratge del grup municipal. Si es confirma la marxa de Pueyo, també seria una altra dona, la seua número dos, Jordina Freixanet, la que passaria a ser al capdavant del grup d’ERC. Així mateix, entrarien al consistori dos dones que ocupen el sisè lloc de les dos llistes (vegeu el desglossament).Aquesta no és la primera vegada que un cap de llista renuncia a la Paeria arran de mals resultats. El primer va ser el republicà Xavier Sàez el 2007, quan tampoc va recollir l’acta de regidor després d’haver perdut un regidor en les eleccions municipals.

Rosa Jové i Anna Costa són les números 6 dels dos partits La renúncia de Toni Postius provocarà que, en principi, entri al ple de la Paeria com a regidora la número 6 de la seua candidatura, Rosa Jové. És psicòloga, escriptora, fundadora del grup de psicòlegs d’intervenció en emergències i catàstrofes del Col·legi de Psicologia de Catalunya i Premio Nacional de Psicologia 2022. Si declinés, el següent, al número 7, és l’actual regidor Joan Ramon Castro. Si Pueyo també acaba deixant el consistori, per Esquerra entraria al ple com a número sis de la seua llista Anna Costa, empresària i estilista, que ha estat en diverses entitats sense ànim de lucre i que actualment és presidenta de l’associació de veïns Noguerola-Estació-Avinguda del Segre. El següent a la candidatura és també un altre regidor, Ignasi Amor.

Pueyo, la nit electoral a la seu d’ERC.

Pueyo, la nit electoral a la seu d’ERC.JORDI ECHEVARRIA

tracking