SEGRE

JUSTÍCIA INICIATIVES

L'art com a reinserció social

Joves del centre de justícia juvenil El Segre inauguren un mural en un projecte comunitari || Reduir l'estrès i impulsar valors, entre els beneficis

Joves que han participat en el projecte al costat de l'artista targarí 'Tope' Rodríguez.

Joves que han participat en el projecte al costat de l'artista targarí 'Tope' Rodríguez.Laura Gálvez-Rhein

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“La cultura salva i l’art traspassa murs, sempre.” Aquesta és la frase que va dir ahir Cristina Sampere, presidenta de la Fundació Setba, que ha impulsat el projecte Traspassant murs, en el qual una vintena de joves del centre de justícia juvenil El Segre de Lleida han pintat un mural a l’interior de l’equipament com a eina de reinserció social. La inauguració es va celebrar ahir en el mateix centre amb la presència de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que va destacar que “l’art no és un luxe ni un producte de consum per a les elits culturals, sinó un dret, una necessitat i una eina per viure millor”. La consellera també va afirmar que l’objectiu del seu departament és “donar segones oportunitats” perquè els joves “puguin integrar-se plenament a la vida social”.

El director del centre, Francisco Blasco, va destacar que els joves s’hi van apuntar de manera voluntària. En total, dels 34 que hi havia a El Segre a l’iniciar el mur, se’n van apuntar 25, dels quals finalment en van participar 21. Ahir eren presents en la inauguració 18 d’aquests joves, ja que uns altres tres ja no són al centre.

El mural s’ha fet sota la direcció de l’artista targarí Josep Rodríguez Tope, que va dir que les idees que s’han convertit en dibuixos són dels mateixos menors i va qualificar com a “brutal” la seua implicació a tot el procés.Suli, un dels joves que ha pintat el mural, va explicar que va decidir participar-hi per “desconnectar de la realitat” i que l’experiència ha estat positiva. “Vaig proposar de dibuixar ocells perquè per a mi representen la llibertat”, va assenyalar. Un altre dels participants, Marlon, va dir que la seua proposta va ser un volcà “que representa la ira que hem d’aprendre a contenir tant dins del centre com fora”, o un noi mirant a l’horitzó, que expressa que “hem de ser més reflexius per millorar el futur que volem”.

Segons Justícia, la participació en aquesta activitat redueix l’estrès en el 71,4% dels interns, a més de transmetre valors com el treball en equip, l’empatia o la disciplina. Així mateix, el mural ha traspassat els murs del centre, ja que Tope el va continuar amb un altre al Festival Gargar de Penelles. El 2022, 67 menors van passar pel centre El Segre per complir mesures penals per haver comès algun delicte greu. Actualment, n’hi ha 32.

tracking