SEGRE

CATALUNYA

Barcelona, Girona i Lleida, en risc dilluns per pluges i tempestes abans de l'arribada de la borrasca Òscar

Protecció Civil activa l'alerta del Pla Especial d'Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT

Protecció Civil activa l'alerta del Pla Especial d'Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 30 províncies d’onze comunitats autònomes estaran en risc per pluges i tempestes aquest dilluns, 5 de juny, abans de l’entrada de la borrasca Òscar per les Canàries dimarts, segons el pronòstic de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

En concret, aquests fenòmens meteorològics tindran en alerta groga a Osca, Terol, Saragossa, Astúries, Cantàbria, Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid, Zamora, Albacete, Conca, Guadalajara, Toledo, Barcelona, Girona, Lleida, Càceres, Lugo, Ourense, Madrid, La Rioja, Castelló i València.

Així, s’espera que la situació d’inestabilitat continuï afectant a la major part de la Península, amb intervals ennuvolats, i nuvolositat d’evolució diürna que deixaran xàfecs i tempestes gairebé generalitzats a bona part de la Península, sobretot a l’interior, on poden ser localment forts i amb granís.Seran menys probables i intensos en zones de litoral, al sud-oest peninsular, mentre a les Balears són probables els xàfecs que podrien ser localment moderats i puntualment forts en zones de l’interior i sud de Mallorca.

A més, a les Canàries s’esperen intervals ennuvolats, augmentant a molt ennuvolat a la meitat oest de l’arxipèlag, on hi haurà precipitacions que al final del dia podrien arribar a ser localment moderades. Les temperatures, per la seua part, presentaran pocs canvis aquest dilluns, en el que predominaran els vents de component est en l’àrea mediterrània, i del sud a la meitat oest de les Canàries, mentre es preveuen fluixos variables a la resta del país.

ARRIBA LA BORRASCA ÒSCAR

Ja dimarts, se sentirà a les Canàries una extensa borrasca que generarà un episodi de pluges i vents intensos. Es tracta de successives petites baixes en latituds subtropicals dins de la gran borrasca, amb els seus fronts associats i alt contingut d’humitat, que impactaran sobre les illes. Una d’aquestes petites borrasques s’aprofundirà, especialment conformant la borrasca Òscar, la qual serà protagonista de l’episodi d’aquesta setmana a Espanya.

Serà dimarts a la matinada quan Òscar derivi en pluges generalitzades, persistents i localment forts o molt forts, així com menys intenses i freqüents a les illes més orientals. És probable que les precipitacions estiguin acompanyades de tempestes. La interacció del vent del sud-oest amb l’orografia de les illes realçarà les precipitacions principalment a les illes de més relleu i l’intens gradient de pressió associat a la borrasca originarà vents forts a les illes occidentals i centrals, amb ratxes molt fortes generalitzades de 70 km/h i més localitzades de 90 km/h.

Òscar es desplaçarà dimarts cap al nord, romanent a l’oest de la Península fins el cap de setmana. Els efectes sobre la Península i les Balears seran més limitats que a les Canàries i consistiran principalment en pluges bastant generalitzades a partir del dimecres 7 de juny, que seran menys probables i intenses en l’àrea Mediterrània.

tracking