SEGRE

PATROCINAT

La continuïtat terapèutica està garantida

El programa Territoris Solidaris de BBVA atorga un ajut a un projecte de l’Associació Plançó, amb el qual es pretén promoure l’educació física en nens amb autisme mitjançant la creació d’un gimnàs adaptat per al treball individual cardiovascular.

La continuïtat terapèutica està garantida

La continuïtat terapèutica està garantida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida, completen el conjunt d’entitats beneficiàries del programa Territoris Solidaris de BBVA l’Associació Plançó una agrupació de pares i mares de nens i joves amb autisme, psicosi i trastorns generalitzats del desenvolupament. El seu projecte d’educació física per a nens amb autisme ha merescut un dels ajuts, dotat amb 10.000 euros. De la iniciativa i d’altres projectes de l’associació, en parla Gemma Martínez, membre de la junta directiva de Plançó.

Què és l’Associació Plançó?

Va néixer el 1977, a iniciativa d’una família de Lleida. Va ser pionera arreu de l’Estat espanyol. Inicialment era un centre de diagnòstic i estimulació precoç per a nens de 0 a 3 anys, i centre educatiu per a nens de 3 a 6 anys, però ara, ja s’ha estès fins als 21. Regenta el centre d’educació especial i el centre de dia residència. El centre de dia funciona des de l’1 de setembre i com a residència, des de l’1 d’octubre.

Som un col·lectiu molt petit en un inici, però que s’incrementa molt posteriorment. Ara, amb el nou centre, la continuïtat terapèutica ja està garantida. Inicialment està preparat per atendre 12-15 persones, i posteriorment, en una segona fase, n’atendrà unes 12 o 15 més.

A Lleida no hi havia cap centre per a adults. L’ideal seria que existissin més centres.

Com s’afronta la detecció i tractament dels trastorns d’espectre autista?

És un tema complex. Hi ha diversitat d’opinions d’especialistes. Per exemple, l’autisme, que es defineix com un trastorn neurològic, un trastorn del desenvolupament, s’havia considerat com un trastorn psiquiàtric. A l’hora d’aplicar nous tractaments, els pares anem amb molta prudència, tot i que aporten millores a alguns pacients, també generen efectes secundaris. S’han dut a terme estudis amb tomografies per tal de detectar alteracions en els òrgans i estructures internes.

Els nens i joves necessiten atenció, un punt de referència. Tenen un dèficit cognitiu i no porten gens bé els canvis, qualsevol canvi en la rutina els hi costa molt. Tot ha de ser literal, marcat i estructurat. No obstant, amb el pas del temps acaben adquirint els hàbits.

El projecte seleccionat per Territoris Solidaris de BBVA, en què consisteix?

A l’hora d’atendre una persona amb autisme, no és només l’efecte físic sinó que s’ha de vincular amb el seu entorn. La manera és que segueixi un ordre que hagi après, que li permeti connectar amb l’entorn, empatitzar, i li aporti noves sensacions. La manera és un gimnàs dintre de l’escola, on s’aborden aspectes com el trastorn de dèficit d’atenció que pot afectar els més jovenets.

Hi ha altres projectes en cartera?

Des de Plançó s’està intentant crear un servei d’atenció dental per als nens, per la qual cosa necessitem quiròfan i material anestèsic. Està en projecte, es vol plantejar a la Seguretat Social, amb una fórmula de copagament.

Com valoreu el compromís amb el territori de programes com l’impulsat per BBVA?

És fantàstic, és una molt bona idea tant per part de l’empresa com per part del treballador, ja que la societat té unes necessitats que no s’estan cobrint. Tot i que som una entitat sense ànim de lucre, és necessari cobrir les despeses per pagar els especialistes. Un ajut material és un progrés, ha solucionat una mancança que hi havia a l’escola. La canalla està més contenta i els pares poden anar a treballar més tranquils.

Sense la implicació d’aquestes entitats es podrien tirar endavant aquests projectes?

Facilita molt, suposa una ajuda real de gent de l’entorn.

Beneficis Entre 35 i 40 persones es poden beneficiar del projecte, “un gimnàs adaptat per al treball individual cardiovascular i aspectes més concrets en petits grups”, apunta l’entitat bancària. Així, es garanteix un bon estat de salut i benestar i s’evita l’obesitat infantil. Però els efectes van més enllà. Els ajuda a potenciar i mantenir les capacitats físiques i psicomotrius. Afavoreix una major autonomia personal, alhora que minva certs problemes de conducta. Tot plegat, afavoreix la socialització i fomenta la igualtat social i educativa.

tracking