SEGRE

Un francès, un anglès i un català agafen el tren per anar a la feina. Quin arribarà més puntual?

No, no es tracta del plantejament d'un acudit. I, encara que a més d'un el sorprengui, la resposta és "el català". Si bé la puntualitat britànica és arxiconeguda, som nosaltres els que podem presumir que la majoria dels nostres trens arriben a l'hora.

Renfe

Renfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2017 prop de 488 milions de passatgers van triar el tren per als seus desplaçaments, el que implica el 3,5% respecte de la xifra del 2016 o 16,5 milions de persones més.

Segons la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència), tots els serveis van augmentar la seva demanda, però destaquen Rodalies i l’AVE. El primer, el més utilitzat a Espanya, va atendre 15 milions de viatgers més que el 2016, fins a aconseguir 423 milions, dels quals el 85% es va concentrar als nuclis urbans de Madrid i Barcelona. L'alta velocitat i altres serveis d'altes prestacions (Avant i Alvia), per la seva banda, van veure créixer la clientela d’1,4 milions de viatgers, i van marcar un rècord de 36,5 milions d'usuaris després d'una pujada del 3,9%.

El tren es consolida cada vegada més com la principal alternativa a l'automòbil i a d’altres mitjans de transport en trajectes de llarga, mitjana i curta distància i els experts assenyalen que una de les claus és la puntualitat. La mitjana a Catalunya se situa al voltant del 94% en els serveis de Rodalies, un percentatge que supera el que s'aconsegueix en algunes de les principals capitals europees. A més, cal destacar que Renfe especifica que una circulació de Rodalies és impuntual quan arriba a destinació amb més de tres minuts de retard, i cinc si és regional, per tant, es considera puntual qualsevol tren que arriba amb un retard inferior a aquests temps.

Londres i París tenen uns índexs de puntualitat als seus trens de rodalia inferiors als de Catalunya

Segons un estudi de l'Autoritat de la Qualitat de Servei en els Transports (AQST) de França, dependent del Ministeri de Transports francès, la puntualitat de París (91,4%) i Londres (90,6%) se situen molt per sota de les dades de Catalunya. En el cas de la capital francesa, aquestes xifres tan discretes tenen a veure amb l'antiguitat i la saturació de la xarxa: de les cinc línies que uneixen París amb les poblacions properes, per una circulen cada dia més d'un milió de passatgers i la seva puntualitat és del 85,5% en hora punta, segons recull el diari Le Parisien. Una xifra que baixa fins i tot a un 64% a mitja tarda, en alguns trams.

La puntualitat britànica també està en dubte. Si el Financial Times destacava fa uns mesos que la puntualitat dels trens de rodalia anglesos estava per sota del 92%, The Guardian qualificava d’"inacceptable" que el 78,3% dels combois de rodalia de la London Overground, que desplaça anualment 124.600.000 de passatgers, arribava amb més de dos minuts de retard.

Pel que fa a la puntualitat dels trens d'Alta Velocitat (TAV), l'informe francès de l'AQST situa Espanya com a líder en el rànquing europeu, ja que estableix que el 92,7% dels combois arriben a la seva destinació amb menys de cinc minuts de retard, seguit pel 88,6% dels Països Baixos i el 80,3% dels francesos. Menys puntuals són els trens italians (74,5%) i els alemanys (74,1%).

El 77% dels espanyols, satisfets amb la puntualitat dels trens, davant el 59% dels europeus Els rellotges parlen i els passatgers també: 8 de cada 10 espanyols asseguren sentir-se totalment satisfets en relació amb la puntualitat dels trens, davant del 59% de la resta d'europeus, tal com reflecteix l'últim Eurobaròmetre sobre la satisfacció dels usuaris de tren a la Unió Europea. A més, els participants espanyols de l'enquesta duta a terme a tots els països del bloc comunitari manifesten una satisfacció més gran amb el servei de trens que la resta d'europeus en altres qüestions com la disponibilitat de seients, neteja i manteniment dels vagons, facilitat per comprar bitllets o presentació d'una reclamació.

tracking