SEGRE

«El ciutadà ha deixat de banda el cotxe per als seus desplaçaments cap o des de Barcelona a favor del tren»

Sense embussos, puntual, còmodament, de forma segura, sense haver de pensar en buscar aparcament o posar combustible, amb una inversió de la meitat de temps... Així es recorre des de fa 15 anys el trajecte que separa Lleida de Barcelona

«El ciutadà ha deixat de banda el cotxe per als seus desplaçaments cap o des de Barcelona a favor del tren»

«El ciutadà ha deixat de banda el cotxe per als seus desplaçaments cap o des de Barcelona a favor del tren»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alta velocitat ferroviària ha canviat Espanya per sempre. Fa 15 anys, només dos mesos després d'inaugurar-se l'AVE a Barcelona, Lleida donava l'alto al tren més ràpid d'Espanya i es dotava d'una línia directa a Barcelona, que la unia amb la capital comtal amb un trajecte de només 1 hora i 10 minuts. Des de llavors, 12,5 milions de persones 1.100.000 el 2018- han utilitzat l'alta velocitat per recórrer els 181,1 quilòmetres que separen les dues capitals.

Tren ràpid, còmode i segur

El viatger majoritari d'aquesta línia és una persona d'entre 35 i 44 anys que es desplaça per motius laborals, d'estudis, familiars o d'oci. Valora la "mobilitat fàcil, còmoda i segura" de l'AVE, apunta Rafael Peris, tinent d'alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Comerç, Turisme, Ocupació i Emprenedoria de l'Ajuntament de Lleida. A bord de l'AVE hi viatgen, sobretot, «persones que viuen a Lleida i estudien o treballen a Barcelona i al revés», posa com a exemple, gràcies no només al tren ràpid sinó també als abonaments. El preu dels bitllets varia des dels 18,95 euros d'un viatge en Alvia fins als 33,95 euros del mateix trajecte en AVE i deu minuts més curt. Adquirits a través d'abonament, el cost es redueix als 8,9 euros per trajecte.

«Avui dia és possible anar a una reunió de negocis a Barcelona al matí i tornar a casa a l'hora de dinar», comenta el regidor, i tot això sense passar-se dues hores al volant, patir els col·lapses a les entrades de Barcelona, fer voltes i més voltes per trobar aparcament, gastar combustible... Peris posa en relleu que el ciutadà hagi deixat de banda el cotxe per als seus desplaçaments cap o des de Barcelona a favor del tren, «amb això es redueixen els accidents de trànsit i es guanya en seguretat». Viatjar amb tren, valoren els viatgers, és efectivament l'opció més segura, a més de responsable amb el medi ambient i còmoda. Tan sols 1 hora i 10 minuts per moure’s de centre a centre que es pot aprofitar sense preocupacions per treballar, llegir, veure un capítol d'una sèrie o dormir.

Influència econòmica

Segons dades de Renfe, la valoració global del servei en una escala de 0 a 10 és de 8,23 punts, i 8 de cada 10 clients recomanen viatjar en AVE en aquest corredor. Entre els aspectes més excel·lents destaquen: la puntualitat, la rapidesa, el confort i la ubicació de l'estació, ja que se situa en ple centre de Lleida i amb bones comunicacions d'autobús i taxi. Alhora, subratllen la seva capacitat per combinar negocis, turisme i congressos en l'activitat econòmica. Lleida, com la terra del turisme actiu, «ha millorat l’ocupació hotelera gràcies a l'alta velocitat», comenta Rafael Peris. I afegeix: «Com a conseqüència, més empreses s'han instal ·lat a la comarca i el PIB per capita ha repuntat en els anys en què hem escurçat distàncies amb Barcelona».

L'estació lleidatana, situada en ple centre de la capital, connecta amb el mateix nucli urbà barceloní. Amb l'arribada de l'AVE al Segrià, la terminal va canviar de nom i va passar a anomenar-se Lleida-Pirineus. Dels quatre trens diaris per sentit que connectaven en un inici la capital del Segrià amb Barcelona, Renfe va anar ajustant el cronòmetre i augmentant el nombre de circulacions fins a arribar a les 20 actuals. Però l'AVE va tardar una mica més de temps. Per al tinent d'alcalde lleidatà, a l'AVE se li pot atribuir l'increment d'inversions a la comarca, cosa que, segons el seu parer, ha derivat en una xarxa empresarial més extensa. Per a Peris, la connexió d'alta velocitat ha fet que la ciutat cotitzi a l'alça.

Un efecte col·lateral per als veïns va derivar de la cobertura de les vies des de Balàfia fins a l'estació, fet que va permetre a barris com el de Pardinyes deixar d'estar aïllats de la resta de la ciutat. Aquella va ser una de les llargues demandes veïnals la solució de la qual va ser propiciada per l'AVE. Una altra de les conseqüències no esperades va ser la millora de les connexions entre els trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a la línia Lleida-la Pobla de Segur per fer més eficients les connexions amb els trens Avant que connecten amb Barcelona. I sobretot, la distància econòmica entre Lleida i Barcelona es va reduir, que va significar un notable suport econòmic al progrés de la zona.

«La mobilitat entre Lleida i Barcelona ha millorat exponencialment», subratlla Peris. «El que abans era impensable, ara és una realitat», es felicita. Encara que li resulta difícil de quantificar, Peris es refereix a l'afluència de viatgers que copen l'estació Pirineus i a la cada vegada més necessària antelació en la compra de bitllets per mesurar l'èxit d'aquesta línia.

tracking