SEGRE

S'observa la tendència dels grans productors a plantar kiwi

L’entitat bancària ha contribuït a l’expansió de l’empresa de Soses Vivers Viladegut, que ofereix assessorament tècnic a la plantació de varietats de fruita, ametller i olivera i el seu maneig, alhora que projecta introduir nous productes com el kiwi roig

Vista de les instal·lacions

S'observa la tendència dels grans productors a plantar kiwi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En l’impuls a l’economia de proximitat, BBVA ha aportat el seu gra de sorra en l’expansió de Vivers Viladegut, una firma de Soses que aposta per introduir noves varietats fructícoles. Ho explica el director general, Andreu Viladegut.

Presentem la vostra empresa. Què és Vivers Viladegut?

Es tracta d’una empresa familiar que presta servei d’assessorament en plantació. Fa cinc o sis anys vam crear una empresa de vivers, que va començar amb fruita de pinyol i ametller, i disposem de les llicències PSB de l’Irta o el Cita aragonès. Posteriorment hem anat incorporant maquinària als vivers. Funciona amb GPS, de tal manera que planta amb precisió mil·limètrica i optimitza el procés. Tenim un departament tècnic que assessora el client en què ha de plantar i com fer el maneig.

Esteu introduint noves varietats com el kiwi roig. Quin és el tret distintiu?

Manté les mateixes propietats que el verd, però té la carn vermella i sobretot és molt dolç. Ara el mercat exigeix productes no tan àcids.

Com ho esteu duent a terme?

A través d’una col·laboració amb una empresa italiana que en té l’exclusivitat a Europa. De moment, hem plantat en una finca experimental d’1,5 ha, i volem fer-ho en 2 ha més. Confiem a obtindre els primers fruits a la tardor, per tal de donar-los a conèixer a possibles interessats, de manera que la comercialització es pugui iniciar el 2020. Per distribuir-lo, hi ha un consorci italià que ha fet club, de tal manera que es decideixi qui pot entrar i qui no.

Sembla un cultiu amb bones perspectives...

Espanya és deficitària en kiwi, per la qual cosa hi ha un interès per apostar per aquesta producció, a nivell tant català com estatal. A més, s’observa la tendència a plantar kiwis per part dels grans productors, tant de Catalunya, com d’Aragó o Extremadura.

I en altres productes, com va?

Estem molt ben posicionats a Andalusia, França i Portugal amb varietats d’ametllers, comptem amb totes les varietats de l’Irta i estem operant arreu de Catalunya i Portugal. Volem anar de la mà de la indústria de massapans o torrons. Tenim finques pròpies on plantem i decidim les varietats idònies, el reg o el maneig.

Projecteu obrir nous mercats?

La nostra àrea d’influència és la península Ibèrica i el Mediterrani, com França o Itàlia. No obstant, no descartem expandir-nos cap a altres àrees més llunyanes com Xile, l’Argentina o el nord d’Àfrica, com Algèria o Tunis, però necessitem disposar d’unes certificacions que impliquen el cultiu en hivernacles. A Portugal ens estem introduint en la fruita de pinyol, aprofitant els 30 anys d’experiència, aportant el nostre R+D.

Al vostre parer, quina és la clau de l’èxit?

Creiem que la coordinació dels tres departaments, plantació comercial, vivers i maquinària és la clau de la viabilitat de la nostra empresa. No és només vendre un producte sinó oferir un assessorament des del començament fins a la fi, portem el client de la mà. D’altra banda, oferim un pla de viabilitat d’entrada, un fet gens habitual. La gent no es pot permetre el luxe d’efectuar una forta inversió i llançar els diners, ha de calcular el retorn de la inversió. Per exemple, en el cas del kiwi, la inversió pot ser d’uns 40.000 euros per hectàrea, el triple que el presseguer. Calculen que en tres collites ja hi ha un retorn de 8.000 o 10.000 euros per hectàrea.

BBVA us ha prestat suport en l’expansió de l’empresa. En què ha consistit?

En l’elaboració d’un estudi de mercat, en cobraments i pagaments, un fet clau per assolir un creixement tan ràpid. Si no haguessim tingut aquest suport el creixement hauria estat molt més contingut. Volem remarcar que professionals del banc sovint ens han visitat a peu de terreny. És d’agrair que vinguin a veure com funciona el negoci, quina és la realitat.

Quant a l’aposta per la digitalització, com la valoreu?

La banca Netcash és molt útil per realitzar pagaments i cobraments, en un futur tot anirà per aquí. És molt pràctic i fins i tot més fàcil.

tracking