SEGRE

PATROCINAT

El consum de gas propà augmenta un 27% davant l'escalada de preus del gas natural

Detall d'una instal·lació domèstica.

Primagas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

  • El gas propà es presenta com una alternativa energètica fiable i econòmica en un context d’inestabilitat del mercat energètic
  • Primagas facilita l’accés a fonts energètiques netes i econòmiques, com el gas propà, a llars i empreses fora de la xarxa de gas natural

El sector energètic viu temps d’incertesa, en un context marcat per la inflació, el conflicte Rússia-Ucraïna, i l’escalada de preus sense precedents del gas natural. En aquest sentit, el gas propà (GLP) s’ha convertit en una alternativa energètica fiable i econòmica, ja que ha mantingut el seu preu estable en els últims mesos. Així, el seu consum ha crescut un 27% en els onze primers mesos de 2022, respecte al mateix període de 2021, segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència.

De fet, segons l'Índex de Sonatrach, el GLP va tancar el mes de desembre de 2022 amb un preu de 568€/tona mètrica, un 22,19% menys que al mateix període de 2021. Contràriament, el preu del GNL, al desembre de 2022, es va situar en 1.648€/tona mètrica, un 44% més car que al mateix període de 2021.

A més de l’estabilitat del seu preu, el GLP destaca per ser una energia neta que pot reduir fins a un 30% les emissions de CO2, en comparació amb el gasoil i el carbó. Aquest combustible també es caracteritza per la seva alta eficiència, el que comporta un major estalvi energètic i un millor ús dels recursos naturals, així com pel seu elevat poder calorífic, gràcies al qual és possible generar més calor en menys temps i amb menys despesa de combustible.

Tanmateix, el GLP és molt versàtil, ja que té múltiples aplicacions i usos a llars, hostaleria, indústria i agricultura, i es pot transportar, emmagatzemar i consumir pràcticament en qualsevol localització del planeta.

Primagas facilita l’accés a fonts energètiques netes i econòmiques a les zones rurals

En aquest sentit, parlar de transició energètica ja no és cosa de futur. La irrupció de la covid-19, la crisi energètica desencadenada al 2022 i les conseqüències climàtiques derivades d’aquesta han accelerat la necessitat de comptar amb un sistema energètic sostenible.

Algunes zones rurals no disposen de connexió a la xarxa de gas natural.

És més, l’últim informe de l’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya apunta que, l’any 2021, la demanda elèctrica va ser coberta, principalment, per la nuclear en un 52,06%. A aquesta manca d’alternatives renovables se li suma la distribució geogràfica d’algunes zones rurals, com a Lleida que, per la seva ubicació, no disposen de connexió a la xarxa de gas natural.

Així, la limitació d’aquestes zones rurals, amb poques alternatives, fa que es vegin obligades a consumir subministraments contaminants, ineficients i més cars, com el fuel o el gasoil. Amb el propòsit d’aconseguir un futur energètic més sostenible, Primagas facilita l’accés a fonts energètiques netes i econòmiques, com el gas propà i el biopropà, a llars i empreses fora de la xarxa de gas natural.

El biopropà, font d’energia d’origen 100% renovable

Amb l’objectiu de contribuir a la transició energètica i assolir la neutralitat climàtica, Primagas es va convertir, l’any 2020, en l’empresa pionera en comercialitzar el biopropà a Espanya. Es tracta d’una font d’energia 100% sostenible feta amb una barreja de materials d'origen completament orgànic, derivat del procés de producció del biodièsel, la qual cosa constitueix un bon exemple d'economia circular.

Així mateix, és un biogàs que és químicament idèntic al propà convencional, és a dir, té el mateix poder calorífic, funciona amb les mateixes instal·lacions i té les mateixes aplicacions. D'aquesta manera, aquest combustible és compatible amb les necessitats de calefacció, cuina, aigua calenta sanitària o calor per a processos industrials.

Tanmateix, en comparació amb el propà convencional, el biopropà aconsegueix reduir fins a un 80% les emissions de CO2, convertint-se en l'únic gas propà que compleix amb la Directiva Europea d'Energia Renovable (RED). Aquesta reducció és molt més gran encara si realitzem la comparativa amb altres energies més intensives en carboni. Per exemple, fer servir una tona de biopropà en lloc de la mateixa quantitat de gasoil pot comportar un estalvi de més de quatre tones cúbiques de CO2.

Sota el compromís de ser un actor clau en la transició energètica, Primagas subministra l’accés a fonts d’energia netes i econòmiques, com el gas propà i el biopropà, que es converteixen en una alternativa clau per llars i empreses del món rural, davant l’escalada de preus del gas natural.

D’aquesta manera, el canvi cap a aquests combustibles fomenta el desenvolupament sostenible de les zones rurals i l’allibera de combustibles d’alt impacte ambiental com, per exemple, el gasoil. A més, aquestes alternatives netes faciliten la transformació al camp, dotant-lo de recursos sostenibles que ajudaran en la seva integració i millora de la qualitat de vida.

tracking