SEGRE

Més de 70.000 joves lleidatans es beneficiaran enguany de més transport públic gratuït

Aquest març s’ha ampliat la T-12 fins als 16 anys i el 17 d’abril es posarà en marxa la T-Jove per als usuaris de 17 a 30 anys

Imatge d'arxiu d'un autobús urbà de Lleida.

Transport públicSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 70.000 lleidatans i lleidatanes d’entre 13 i 30 anys de la vegueria de Ponent es veuran afavorits enguany pels nous títols de transport públic que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Lleida posa en marxa: la T-16 i la T-Jove.

Des del passat 20 de març, ja està operatiu al sistema tarifari de l’ATM de Lleida (com també al de Girona i Camp de Tarragona) el nou títol de transport T-16, gratuït i vàlid fins als 16 anys. Aquest títol permet un nombre il·limitat de viatges a la zona tarifària integrada on resideix el menor.

La T-16 substitueix la T-12, que tenia les mateixes característiques, però que era vàlida fins als 12 anys. D’aquesta manera, serà vàlida entre els lleidatans i lleidatanes d’entre 4 i 16 anys, ambdós inclosos, i no fins als 12, com passa ara. Es calcula que la mesura beneficiarà als més de 15.500 joves d’aquesta franja d’edat que viuen a la vegueria de Ponent, que comprèn les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià, la Segarra i l’Urgell.

La T-12, però, es podrà continuar utilitzant fins que el menor compleixi els 13 anys i aquest, si ho desitja, podrà adquirir una T-16 de manera gratuïta.

La T-16 és un títol personalitzat que s’haurà de validar a cada viatge i que només podrà ser utilitzat pel menor titular. La targeta incorpora noms i cognoms. El títol s’ha de sol·licitar als centres d’atenció al client de l’ATM de l’Àrea de Lleida que es poden trobar al web territori.gencat.cat/t16. N’hi ha a la ciutat de Lleida, a Balaguer, Bellpuig, Cervera, Mollerussa i Tàrrega.

Passatgers pujant al tren de la línia de Manresa a Tàrrega / SEGRE

T-Jove per 40,20 euros

D’altra banda, el proper 17 d’abril es preveu que entri en funcionament per primera vegada la T-Jove a les comarques de Ponent, una targeta que ja funcionava a l’àmbit de Barcelona i que des del 17 d’abril s’estendrà als sistemes tarifaris de les ATM de Lleida, Camp de Tarragona i Girona.

El nou títol -que permetrà viatjar amb unes tarifes reduïdes- serà vàlid per a persones d’entre 17 i 30 anys. Permetrà un nombre il·limitat de desplaçaments en tots els modes de transports integrats del sistema tarifari de l’ATM Lleida (autobusos, autocars, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies) i tindrà una validesa de 90 dies. Se’n podran beneficiar els més de 54.500 joves d’entre 17 i 30 anys que viuen a la vegueria de Ponent.

Amb la bonificació del 50% del transport públic, la T-Jove tindrà un cost de 40,20 euros a l’ATM de Lleida. A l’ATM de Girona tindrà un cost de 47 euros; 46,60 euros costarà a l’ATM del Camp de Tarragona i 40 euros costa a l’ATM de Barcelona, on es va posar en marxa el passat 15 de març.

Tarifes congelades i bonificacions

Aquestes dues innovacions tarifàries -T-16 i T-Jove­- s’inclouen en un conjunt de mesures que els consells d’administració de les Autoritats Territorials de la Mobilitat de Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona van acordar, a proposta del Departament de Territori de la Generalitat, el passat desembre. L’objectiu d’aquestes mesures és fomentar l’ús del transport públic, fer front a la crisi econòmica i assolir la descarbonització de la mobilitat.

Així, a banda de l’extensió de la T-Jove a Tarragona, Lleida i Girona, també es va decidir, per tercer any consecutiu, la congelació dels preus dels títols de transport públic per a l’any 2023.

Les ATM de Girona, Lleida i Tarragona van aprovar tornar a aplicar el 20% de descompte en les tarifes en cas que l’Estat prorrogués durant el 2023 -com així ha estat- la reducció del 30% en el transport urbà i interurbà, vigent des del setembre. D’aquesta manera, les persones usuàries continuaran tenint un descompte del 50% en els títols integrats més recurrents.

L’ATM de Barcelona va decidir aplicar igualment la reducció addicional del 20% a la T-usual i a la T-Jove, independentment que el Govern espanyol prorrogués o no la reducció.

tracking