SEGRE

Sis plans a la província de Tarragona per a una Setmana Santa de somni

Aquest territori compta amb platges paradisíaques, muntanyes en les quals perdre’s i els millors plans familiars, d’aventura i de relax per a aquesta Setmana Santa. Vols descobrir el millor per a tu? Apunta!

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la Setmana Santa arriben les primeres vacances de l’any, aquestes que a més coincideixen amb el començament del bon temps i la possibilitat de fer plans per a tots els gustos. Independentment de la teua companyia o de si et ve de gust una aventura o tombar-te a desconnectar en un paisatge idíl·lic, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre són el teu pla perfecte. Aquí tens sis idees per explorar la província de Tarragona durant aquests dies lliures.

Entre sorra daurada Per descobrir platges de sorra fina i daurada no fa falta recórrer milers de quilòmetres: la Costa Daurada -denominada així precisament pel color de la seua sorra- compta amb multitud d’opcions costaneres per estendre la tovallola en un entorn idíl·lic.

Començant pel vessant nord, la ruta comença a Cunit, municipi costaner a la comarca del Baix Penedès, i continua a Calafell, municipi amb certificat Biosphere, atorgat per l’Institut de Turisme Responsable, institució avalada per la UNESCO i un dels reconeixements més importants en l’àmbit de la sostenibilitat.

Després d’aquestes localitzacions es troben els aiguamolls de Les Madrigueres, un espai litoral de 30 hectàrees recollit dins de Sant Salvador. Després de passar per les magnífiques platges de Roc de Sant Gaietà, dins de Roda de Berà, arribem a l’àrea protegida d'Els Muntanyans, amb les platges de Torredembarra i Creixell, on podem disfrutar d’un paisatge de dunes espectacular just abans d’arribar als penya-segats de Canyadell.

Al camí cap al sud ens sorprèn la platja d'Altafulla, d’1,1 quilòmetres, on es troba a més la preciosa desembocadura del riu Gaià. Després, Tamarit és una altra gran opció per relaxar-se. El camí ens revelarà llocs protegits com la cala homònima o la Punta de la Móra just abans d’arribar a Tarragona, capital de la província, que compta amb un increïble litoral amb platges tan famoses com la de l’Arrabassada, la Platja Llarga o Cala Romana.

Després de la ciutat passem per Vila-seca per veure’ns immersos en plena naturalesa: el Parc del Pinar de Perruquet i l’aiguamoll de la Sèquia Major, dins de la Pineda Platja, són imprescindibles. Just després, Salou ens espera com una de les joies de la Costa Daurada i una de les millors opcions per buscar allotjament. Més de nou quilòmetres de litoral, la capital de la Costa Daurada ofereix platges urbanes, adaptades i accessibles, amb tots els serveis necessaris.

Els estímuls de Salou donen pas, al nostre camí cap al sud, a la tranquil·litat de Cambrils, amb platges ideals per a famílies. A prop es troben les platges gairebé verges de Mont-roig del Camp, Miami Platja, just abans de l’última parada de Costa Daurada, L’Hospitalet de l’Infant, limítrof amb el començament de les Terres de l’Ebre, on trobem l'Espai Natural Protegit de la Rojala.

Les Terres de l’Ebre, reserva de la Biosfera per la UNESCO a causa del seu gran patrimoni natural, és al seu torn una joia imprescindible. El litoral ebrenc amb més de 100 km de costa s’estén des de l’Ametlla de Mar fins Alcanar, passant pel Delta de l’Ebre. La diversitat, la calma i un entorn natural espectacular són les seues principals senyes d’identitat.

La zona nord destaca per les seues aigües cristal·lines i les seues cales solitàries, lloc perfecte per fer snorkel o recórrer un preciós tram del GR-92. L’Ampolla, porta natural del Delta de l’Ebre, dona pas als camps d’arròs, les platges extenses i de poca profunditat ideals per als nens. A Deltebre, a la zona de Riumar, hi trobem la desembocadura, que pot ser recorreguda a través d’un relaxant passeig amb vaixell.

Les Llacunes de l’Encanyissada i la Tancada a la zona litoral d’Amposta són de parada obligatòria per observar flamencs i gran multitud d’aus. Continuat cap al sud, trobem la Ràpita i la Badia d’els Alfacs, paradís per als amants del Kite, pàdel surf o vela lleugera. Finalment, arribem a la costa d’Alcanar, amb les seues platges de còdols i el pintoresc port les Cases, conegut per la seua oferta gastronòmica.

Les Terres de l’Ebre són reserva de la Biosfera per la UNESCO. Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Un passeig per la història Entre platges i muntanyes, la Costa Daurada guarda fragments de la història del més sorprenents. Podem transportar-nos segles enrere a Tarragona, on podem descobrir la monumental ciutat romana de Tarraco, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, presidida pel seu amfiteatre en primera línia de mar.

També és perfecta per descobrir el passat la Ruta del Cister, que va deixar la seua empremta a la capital a dos tresors monumentals, i que es completa per un recorregut per tres monestirs inoblidables: el de Poblet, catalogat també com a Patrimoni Mundial per la UNESCO; el de Santes Creus; i el de Vallbona de las Monges, ubicat a Lleida.

En la Costa Daurada és el Paisatge dels Genis, una proposta turística en la qual aproximar-se a personalitats del territori, com Pau Casals, Antoni Gaudí, Joan Miró o Pablo Picasso, mitjançant ubicacions importants en les seues vides i als seus camins. Aquest últim és recordat a més en el Centre Picasso, ubicat a Horta de Sant Joan dins de les Terres de l’Ebre, una localització perfecta per descobrir les etapes que va passar l’artista en aquesta localitat.

Un altre dels grans llegats de les Terres de l’Ebre és la seua interessantíssima herència templer. Miravet és un lloc perfecte per conèixer aquestes empremtes, amb un espectacular castell i un palau que recorden als cavallers de l’Ordre del Temple. Tortosa, coneguda com la ciutat del Renaixement, aglutina un llegat cultural de primer nivell. Destaquen els Reials Col·legis, una de les obres renaixentistes més importants de Catalunya. També podem visitar la Catedral gòtica i el seu museu i el castell de la Suda, situat dalt d’un turó, on podrem contemplar unes precioses vistes sobre la ciutat i el riu.

Cicloturisme inoblidable Les Terres de l’Ebre són una localització perfecta per a aquells que estimen el turisme sobre dos rodes. Aquest espai ofereix una xarxa de més de 1.000 quilòmetres, integrats per camins i carreteres de baixa intensitat. Destaca la Via Verda de la Vall de Zafán, que connecta la zona del Parc Natural dels Ports, a la comarca de la Terra Alta, fins la desembocadura. Un recorregut espectacular, ideal per a disfrutar en família.

El Camí Natural de l’Ebre, el mític Mont Caro, camins rurals o carreteres locals que voregen vinyes, boscos, camps d’oliveres mil·lenàries, arrossars i platges solitàries i el patrimoni cultural i la gastronomia local, són alguns dels ingredients per dissenyar rutes memorables. La oferta diversa permet trobar el traçat ideal, tant per als que busquen els reptes més difícils, com els que volen disfrutar d’un passeig en família.

D’altra banda, la Costa Daurada també compte amb rutes específiques per a cicloturisme. De fet, pot presumir de més de 2.000 quilòmetres de carreteres tranquil·les i envoltades de naturalesa, amb unes condicions climàtiques perfectes per practicar aquest esport. Municipis com Salou, Cambrils i El Vendrell, en primera línia de mar, compten amb itineraris per a amants de les dos rodes; a l’interior, pots disfrutar d’aquests plans a Mont-roig del Camp – Miami Platja.

Tots aquests territoris compten amb certificacions específiques de la Generalitat, que els acredita com a municipis especialitzats en turisme esportiu i en els que, per tant, pots estar segur que trobaràs tots els equipaments necessaris per a la pràctica del turisme amb bicicleta.

Per a amants de l’enogastronomía No es pot parlar de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre sense esmentar la seva inoblidable oferta culinària. Cambrils és, en aquest sentit, un dels pilars: la seua tradició pesquera fila història i gastronomia en un territori lligat des de sempre amb el mar: peixos i mariscos comparteixen carta amb les millors carns arribades de l’interior de la província.

La zona de l’Ebre, vertebrada i modelada pel riu, presenta una gran diversitat de paisatges que li confereixen una oferta gastronòmica molt àmplia. Zones de vinyes a la Terra Alta, grans plantacions de fruiters a la Ribera d’Ebre, oli, arròs, cítrics i productes del mar molt top com les gustoses galeres o les ostres i musclos que es poden degustar en les mateixes muscleres a l’Ampolla i la Ràpita.

En matèria de vins, és important assenyalar que Tarragona és l’àrea amb més Denominacions d’Origen de l’estat espanyol i al costat de La Rioja els únics amb una Denominació d’Origen Qualificada en aquest cas la D.O.Q. Priorat, pertanyent a la comarca del mateix nom. A més d’aquesta, es poden trobar denominacions com la D.O. Tarragona, que inclou un total de 73 municipis; la D.O. Penedès, una de les més reconegudes de Catalunya; la D.O. Conca de Barberà, molt marcada pel territori; la D.O. Montsant, la més jove de Catalunya, creada l’any 2001; i la D.O. Terra Alta, marcada pels sabors de la garnatxa blanca.

Aquesta varietat converteix en un pla ideal el passeig enològic, calmat i dedicat a degustar les meravelles del vi català en un entorn idíl·lic. Llocs com Montferri a Costa Daurada i Batea o Horta de Sant Joan a les Terres de l’Ebre són perfectes per descobrir les millors referències.

Tarragona és el territori amb més Denominacions d’Origen d’Espanya. Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Diversió i adrenalina Sabies que la Costa Daurada compta amb un dels complexos temàtics més grans d’Europa? PortAventura World, situat entre Salou i Vila-Seca, és un pla perfecte per passar un o diversos dies envoltat d’aventura. A escassos metres de la Mediterrània, aquest parc temàtic compta aquest any amb novetats com LaLiga TwentyNine’s, el primer restaurant tematitzat de LaLiga al món, a més de The Challenge, un videojoc basat en realitat augmentada.

Per descomptat, llueix les seues ja conegudes atraccions, famoses fora de les nostres fronteres, i espais com FerrariLand, perfectes per fer les delícies tant de nens com de grans. Tot sense oblidar la seua nombrosa oferta hotelera, que s’ha ampliat amb nous espais en el Hotel Colorado Creek, de quatre estrelles, en el que es pot disfrutar de 141 noves habitacions Deluxe, a més d’estrenar la seua millorada piscina.

Muntanya i estrelles Si t’agraden els plans de muntanya, el teu lloc perfecte està en Prades i la Serra del Montsant. Situades entre les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat, aquestes muntanyes compten amb multitud de rutes perfectes per a totes les edats i nivells de dificultat. De fet, estan reconegudes com Destinació de Turisme Familiar per la Generalitat de Catalunya.

A més, aquesta localització és ideal per a tots aquells que gaudeixen del cel quan cau la nit: les Muntanyes del Prades i la Serra de Montsant són avui la zona més gran d’Europa en tenir el cel nocturn protegit; reconegut el 2021 com destinació Starlight, és perfecte per descobrir la bellesa del firmament.

D’altra banda, les Terres de l’Ebre, ens ofereix una extensa xarxa de senders interconnectats que permeten descobrir tresors de la naturalesa conservats per al nostre gaudi.

El camí natural de l’Ebre conegut com a GR-99, la Ruta Estels del Sud al Parc Natural d’els Ports, excursions per la Serra de Cardó o itineraris pel Delta com l’excursió al Far del Fangar són algunes de les propostes més destacades.

Aquests són alguns plans, però Tarragona ofereix infinitat de possibilitats i aventures. Pots descobrir més destinacions|destins en la Costa Daurada i en les Terres de l’Ebre punxant sobre els enllaços.

tracking