SEGRE

Patrocinat

Lleida acull el Congrés Nacional d'Enginyers Agrònoms del 26 al 29 de setembre

Se celebra sota el lema 'Solucions de l’Enginyeria Agronòmica per al repte demogràfic' i comptarà amb la participació de més de 300 professionals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Del 26 al 29 de setembre se celebra a Lleida el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms de tot Espanya. Durant aquests dies, i sota el lema "Solucions de l’Enginyeria Agronòmica per al repte demogràfic", es reuniran a La Llotja de Lleida més de 300 professionals d’aquest àmbit. El certamen comptarà amb la participació, entre altres personalitats internacionals, del Director de la Divisió de Producció i Protecció Vegetal de la FAO, així com professionals de primer nivell representants de tota la cadena agroalimentària. Durant el Congrés s’abordarà l’impacte de les noves tecnologies al sector, la sosteniblitat a la cadena de valor i els reptes davant del canvi climàtic.

Reduir el consum d’energia a la producció d’aliments

En un context actual d’increment desbocat dels preus, és clau aconseguir eines des de l’àmbit rural que assegurin la producció d’aliments pròxims i accessibles a tota la població

Un dels reptes que abordarà el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, organitzat per l’Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos (ANIA) i el Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms (CGCOIA), és aconseguir eines des de l’àmbit rural que assegurin la producció d’aliments pròxims i accessibles a tota la població. En un context protagonitzat per un increment desmesurat i generalitzat dels preus, que ha foradat les butxaques de les rendes més baixes l’últim any, la cita posa en relleu la funció estratègica i fonamental que exerceix l’àmbit rural per garantir la seguretat alimentària entre la població. Això significa no només proporcionar productes saludables per al benestar de les persones, sinó també assegurar la quantitat suficient d’aliments, que siguin pròxims i accessibles per a tothom.

Així ho manifesta Mª Cruz Díaz Álvarez, presidenta de l’Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos (ANIA). “Molts dels problemes que porten copant les capçaleres dels mitjans de comunicació i constitueixen les principals preocupacions de la ciutadania tenen la seua solució en el medi rural: el preu de la cistella de la compra, els incendis forestals, el desplegament de les energies renovables, la custòdia del territori i la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic passen per desplegar totes les eines tecnològiques de les que ara disposa l’enginyeria agronòmica”, afirma Mª Cruz Díaz Álvarez. I afegeix: “Per exemple, si aconseguim minimitzar l’impacte energètic a la producció d’aliments, aconseguirem reduir el cost de la cistella de la compra, reduirem l’empremta ambiental de la producció i millorarem les rendes dels agricultors”, assenyala la presidenta d’ANIA que sentencia amb una frase que s’escoltarà constantment al congrés: “El medi rural és clau per garantir la seguretat alimentària”.

En el congrés tindran un paper protagonista l’ús de les solucions tecnològiques necessàries per optimitzar processos, integrar biosistemes i reduir el malbaratament alimentari. A més, al complex escenari que s’està vivint actualment, segur que el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i l’accés a les matèries primeres centraran els debats dels especialistes. També es parlarà de la despoblació rural com un problema social, ecològic i econòmic, exposant casos d’èxit i propostes per rendibilitzar els serveis ambientals que es presten o es poden arribar a prestar des del medi rural.

Els enginyers agrònoms, impulsors d’una agricultura sostenible, transversal i interconnectada

Avui més que mai, la recerca de l’eficiència és un punt crític dins del sector agroalimentari. Els límits del nostre planeta ens estan obligant a gestionar els ecosistemes, la biodiversitat i els recursos naturals amb criteris d’economia circular, i per a això el paper dels enginyers agrònoms és vital, perquè són els responsables de connectar els biosistemes per produir aliments de qualitat de manera eficient i sostenible. Ja no només es tracta de produir aliments, es tracta que l’empremta energètica que han deixat els aliments que tenim al plat de menjar que ens menjarem avui sigui el menor possible, i això passar per desplegar totes les opcions d’economia circular, incrementar l’eficiència a la producció i, molt especialment, reduir el malbaratament alimentari en totes les fases. La seua proposta és desplegar una producció d’aliments eficient, que incorpori la producció d’energia i recursos, generi noves rendes per la prestació de serveis ambientals i que tots els insummes i energia fets servir per a la producció siguin efectius, és a dir, que arribin a la nostra taula i no es quedin pel camí.

La situació política i econòmica mundial està afectant de manera important la seguretat alimentària. A nivell internacional ja es contemplen escenaris de carestia d’aliments per a capes molt importants de la població, situacions que semblaven vençudes treuen de forma preocupant fruit de la inestabilitat geopolítica, que ha derivat en crisi energètica i per una conjuntura climàtica desfavorable per a les produccions agràries. Una tempesta perfecta amb la que han de torejar els enginyers agrònoms i que sens dubte serà la protagonista. El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms pretén presentar noves propostes transversals aplicables a curt i mitjà termini: un sistema agroalimentari digital, circular i col·laboratiu. I hi participaran, a més d’un gran nombre d’empreses, autoritats governamentals, polítiques i tècniques de tot Espanya, i també un representant de la FAO.

Sobre l’Associació Nacional d’Enginyers Agrònoms

L’Asociación de Ingenieros Agrónomos es va crear el 1872 amb la finalitat de defensar els interessos dels tècnics agronòmics superiors espanyols. El 1926 va passar a denominar-se Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos (ANIA). Integrada a l’Institut d’Enginyeria d’Espanya, i en estreta col·laboració amb el Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms, té com a missió fomentar el prestigi moral, social i tècnic dels seus associats, col·laborant amb les administracions públiques, per contribuir al progrés de les tecnologies vinculades al cicle total del sistema agroalimentari (indústries d’insummes, producció agrària i ramadera, transformació, transport i distribució) i als processos productius desenvolupats al sector agroalimentari. Entre les seues finalitats destaca el de promoure la formació i afavorir els ensenyaments tècnics i professionals que permetin abastar als seus associats el màxim nivell en la seua activitat professional.

Un dels mitjans amb què compta ANIA per assolir els seus objectius és l’organització i participació en congressos, jornades, conferències i en general tota mena d’activitats que fomentin l’intercanvi de coneixements relacionats amb la professió d’Enginyer Agrònom.

Sobre el Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms (CGCOIA)

L’Organització Col·legial d’Enginyers Agrònoms està integrada pels Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms i pel seu Consell General i actua al servei de l’interès general de la societat i dels seus col·legiats mitjançant l’exercici de les funcions i competències que li són pròpies. Els Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms són corporacions de dret públic constituïdes i reconegudes per l’article 36 de la Constitució i regulades per la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals i integrades pels qui exerceixen la professió regulada d’enginyer agrònom. Els Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms tenen personalitat jurídica pròpia, sense ànim de lucre i plena capacitat d’obrar per al compliment de les seues finalitats. En la seua organització i funcionament gaudeixen de plena autonomia.

El congrés és organitzat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; la Diputació de Lleida i ZERO. Veure patrocinadors

Logo Congreso Agronomos

Logo Congreso Agronomos

tracking