SEGRE

L'electrificació comença a casa

Llars intel·ligents i ben aïllades contribueixen a la descarbonització en plena crisi climàtica

Llars eficients i amb excedent d'electricitat

Llars eficients i amb excedent d'electricitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur serà sostenible o no serà, afirmen els experts en energia. La lluita contra el canvi climàtic i la situació geopolítica empenyen cada vegada més cap a la descarbonització. Europa legisla en aquest sentit i pretén assolir la neutralitat climàtica (quan l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle equival a la quantitat que el planeta és capaç d’absorbir) el 2050. El continent té al davant 28 anys i l’electrificació es mostra com la solució més eficaç per descarbonitzar les fonts d’energia i l’economia europea

Els millors costums comencen a casa. També els que concerneixen l’eficiència energètica. El viatge cap a la descarbonització pot fer-se de la mà de petits gestos voluntaris i de la utilització d’electricitat com a motor de la llar produïda per fonts renovables. L’electrificació beneficia el medi ambient en especial, però també pot implicar un estalvi per a les famílies.

Per això, Endesa X, societat del Grup Endesa que opera al mercat energètic a Espanya i Portugal, planteja solucions per buscar la màxima eficiència en tots els àmbits de la vida; en el cas dels habitatges, a través dels electrodomèstics, l’aire condicionat, la calefacció, les plaques solars, la domòtica o bé punts de càrrega per al vehicle als garatges

L’objectiu és clar: que les llars siguin més còmodes, més sostenibles i més intel·ligents. Aquestes solucions passen per afegir-se als sistemes fotovoltaics i d’emmagatzemament d’energia o introduir l’Homix Home, un termòstat intel·ligent que aprèn dels nostres hàbits per adaptar-hi el sistema elèctric informatitzat i integrat amb Alexa i smartphones. Això permet gestionar a distància els sistemes d’il·luminació o seguretat, en el cas de videocàmeres. L’assessorament que ofereix Endesa X s’estén a la cuina i la calor a través dels sistemes d’inducció i les bombes de calor. El sòl radiant i l’aerotèrmia són també solucions en direcció a l’estalvi. L’electrificació pot reduir la despesa total d’energia per llar per a un client mitjà d’Enel un 40 per cent i rebaixar un 80 per cent els gasos amb efecte d’hivernacle.

Cap a un habitatge NZEB: Nearly Zero Energy Building. L’electrificació de les llars permet aconseguir construccions NZEB com la de la imatge, ubicada als Alamús. L’enginyer Ramon Navés explica que el salt a l’electricitat combinat amb un elevat nivell d’aïllament permet reduir el consum per a calefacció al mínim. Assenyala que la descarbonització passa per apostar per l’electricitat o la biomassa, si bé aquesta última és poc compatible amb entorns urbans. L’aerotèrmia és la tècnica preferible, afirma.

Llars eficients i amb excedent d’electricitat. L’arquitecte Josep Bunyesc mostra casa seua, una llar que es proveeix sol d’energia renovable, gairebé tota elèctrica, i que es genera en bona part des de la mateixa casa a través de plaques solars. Al cap de l’any, les plaques produeixen més energia de la que consumeix la llar, per la qual cosa l’excedent, explica l’arquitecte, pot anar cap a la xarxa elèctrica, on es ven, o bé pot utilitzar-se per carregar les bateries d’un vehicle elèctric, amb la qual cosa el cicle es tanca.

les claus

  • Electrificació i estalvi. Electrificant el consum domèstic, el 2030 s’hauran reduït un 90% les emissions de CO2 i un 70% el cost a les famílies.
  • Autoconsum. Malgrat que Lleida és la quarta ciutat catalana en potència instal·lada per a autoconsum, amb 2.665,3 kW, a Catalunya es genera només un 0,6% de l’energia renovable necessària per aconseguir els objectius de descarbonització. Una instal·lació mitjana de 3 kWp costa uns 4.999 euros i podria estalviar 670 euros a l’any.
  • Falsos mites. Mantenir un panell solar és costós, dependre de l’electricitat és un risc; si no fa sol, la fotovoltaica no produeix energia; si electrifico, la factura pujarà, són falsos mites.

“Ara puc veure en cada moment el consum i quant de CO2 emeto”

La normativa actual és molt exigent pel que fa a l’eficiència energètica dels habitatges de nova construcció, la qual cosa implica rebaixar les emissions de CO2 i maximitzar l’estalvi en el consum. Pablo Samaura, responsable de Mobilitat Corporativa d’Endesa, és també militant de l’electrificació i la domòtica des del seu propi habitatge. “La reducció de l’empremta de carboni ha de començar des del mateix procés de construcció de les cases. Després cal aparcar els combustibles fòssils”, i la millor forma és l’aerotèrmia, afirma, que és una versió avançada de la tradicional bomba de calor. “S’ha progressat molt en l’eficiència en el consum domèstic. Amb un monitor energètic ara puc veure quanta energia estic gastant, per quins mitjans i l’equivalent a euros o a CO2 emès”. Respecte al parc vell d’habitatges, la seua optimització requereix inversions que variaran segons la seua antiguitat.

tracking