SEGRE

PATROCINAT

Sembrant mobilitat sostenible

La xarxa de carregadors de vehicles d’Endesa superarà enguany els 60 i arribarà a 10 comarques de Lleida

Antonio Rueda és director de logística de Plusfresc, Supermercats Pujol.

Antonio Rueda és director de logística de Plusfresc, Supermercats Pujol.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada vegada són més els conductors que aposten per una mobilitat sostenible i decideixen aparcar definitivament els vehicles tèrmics. Les vendes de cotxes híbrids, elèctrics i fins i tot de gas s’han incrementat i persegueixen de prop les xifres de les vendes de vehicles tradicionals. El 2017, per exemple, Catalunya va registrar 3.256 matriculacions de vehicles elèctrics o híbrids endollables, i l’any passat ja van ser 13.886.

A Lleida, s’ha passat dels 45 del 2017 als 520 del 2021. Una de les causes d’aquest auge és l’increment de la facilitat per carregar els vehicles elèctrics a la carretera després del desplegament d’una part del Pla de Mobilitat Elèctrica d’Endesa. Des que es van començar a firmar els convenis per a la implantació de carregadors elèctrics al territori, fa quatre anys, les companyies han dotat les carreteres de Lleida amb 35 equipaments (la majoria, dobles) distribuïts de manera que cobreixen els principals eixos de comunicació. Entre aquests, l’autovia A-2, la C-28 que uneix els Pallars amb la Val d’Aran pel port de la Bonaigua, la C-14 de Lleida a Andorra o l’N-230 (Lleida-Vielha). A Lleida capital n’hi ha 8.

Precisament va ser el corredor d’Aran on Endesa va instal·lar fa tres anys el seu primer carregador elèctric de vehicles a Catalunya, al Pont de Suert. La companyia preveu instal·lar 28 carregadors dobles en 28 punts de les carreteres de Lleida, amb la qual cosa la xarxa haurà arribat a deu de les tretze comarques, inclosa la Cerdanya.

Quant al conjunt de l’Estat, el Pla preveu que en cinc anys s’hagin desplegat més de 8.500 punts de recàrrega. Ferran Menescal, responsable de Mobilitat Elèctrica d’Endesa a Catalunya, destaca que la filosofia del projecte és que els conductors “puguin recórrer tot el territori amb un vehicle elèctric i trobin un carregador de 50 kW cada 50 quilòmetres”, cosa que a les principals vies es va aconseguir el 2019. “El que ha vingut després és densificar aquesta xarxa. “Moltes empreses estan apostant per l’electrificació”, afegeix. És el cas de Plusfresc, en què “el principal és el que aportem al medi ambient”, assenyala la companyia.

Espanya, a la cua en la venda de cotxes elèctrics a Europa

Espanya es va situar el 2021 al lloc número 13 entre els 15 principals mercats europeus pel que fa a venda de vehicles elèctrics o híbrids endollables, només al davant de Polònia i República Txeca, segons dades de l’associació europea de fabricants de vehicles elèctrics. El primer país de la llista és Noruega, un “país modèlic, en què els impostos van dirigits des de fa anys” a incentivar la compra de cotxes sostenibles, comenta Ferran Menescal. L’Estat espanyol, en canvi, hi té menys tradició i menys incentius. “Hi ha ajuts i plans com els Moves, però el preu del cotxe elèctric davant del tèrmic continua sent molt elevat.” Malgrat tot, noves fórmules d’adquisició com el rènting faciliten les operacions. En contra, aquest any hi influeix també el retard en l’entrega de les peces per desproveïment del mercat i les encara baixes possibilitats de càrrega a la carretera. Per la seua banda, el preu de l’electricitat ha pujat, però el dels carburants també.

algunes dades

  • El primer carregador. El Pont de Suert allotja el primer carregador elèctric d’Endesa a Catalunya. Des del 2019 s’han instal·lat 35 punts, la majoria dobles, i se’n connectaran 28 més abans que finalitzi l’any.
  • Parc mòbil. La compra de vehicles elèctrics o híbrids avança de forma lenta però imparable. En 5 anys a Lleida s’ha passat de 45 matriculacions a les 520 el passat 2021.
  • Guia sobre la recàrrega. Hi ha quatre tipus de càrrega del vehicle elèctric que també fan variar el cost: lenta, semiràpida, ràpida i ultraràpida. Els temps de càrrega oscil·len de les 10 o 15 hores als 15 minuts.
  • Veritats i falsos mites. Els ajuts i els incentius, al costat de l’estalvi en el consum (de 700 a 1.500 € per cada 15.000 km recorreguts), poden compensar l’elevat preu dels vehicles elèctrics. L’eficiència energètica és superior respecte al cotxe de combustió. I no és més contaminant quant a fonts de producció: amb el mix energètic actual, emet un 77 per cent menys de CO2 que un cotxe normal.

Punts estratègics per arribar a tots els municipis

La normativa assenyala que per cada quaranta places de pàrquing públic, una “ha d’estar electrificada”, explica Ferran Menescal, de Mobilitat Elèctrica d’Endesa a Catalunya. La càrrega del vehicle elèctric pot resultar més barata si es fa a casa (entre 5 i 7 euros la càrrega). Pel que fa a les carreteres, el pla d’Endesa implica que “intentem arribar a tots els municipis amb punts col·locats estratègicament al mapa”

Plusfresc inicia el canvi: serà 100% elèctric en dos anys

Antonio Rueda, director de logística de supermercats Plusfresc, explica que han iniciat la transformació de la flota de vehicles. Compten amb onze furgonetes, una moto i un camió elèctrics i tres camions més que utilitzen gas com a combustible. El termini perquè la flota sigui 100% elèctrica serà quan els fabricants comptin amb “vehicles que ens garanteixin la llarga distància”, i va dir que això podria arribar en “un parell d’anys”

tracking