SEGRE

PATROCINAT

Tots contra el canvi climàtic

Per fer front a l’escalfament global s’ha de calcular i reduir l’empremta de carboni, els gasos amb efecte d’hivernacle que emetem || L’app de BBVA ofereix una funcionalitat que permet conèixer l’impacte ambiental del nostre dia a dia i proposa mesures per mitigar-lo, i estalviar energia i diners

Tots contra el canvi climàtic

Tots contra el canvi climàtic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S’esgota el temps per salvar el planeta. La nova Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) concloïa sense mitges tintes que no encarem la crisi climàtica com hauríem de fer-ho i això tindrà conseqüències irreversibles. Actualment, la temperatura mitjana global és 1,1 graus més alta que la dels nivells preindustrials. I, tal com va recordar el 2015 a París, no ha de superar els dos graus. Si mantenim el ritme actual, els científics alerten que fins al 2030 s’emetran 58 gigatones de diòxid de carboni, la qual cosa comportarà un increment de la temperatura de 2,5 graus.

Les conseqüències es repartirien com una bomba de raïm: es multiplicarien els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres i les pèrdues d’ecosistemes, amb un impacte que seria devastador per a milions de persones, indica l’ONU. Per evitar-ho i no superar els 2 ºC no existeix una altra fórmula que reduir les emissions a la mínima expressió. Per això, calculen que les de CO2 hauran de disminuir un 45% respecte al 2010 abans del 2030 i assolir zero emissions netes el 2050, o, en altres paraules, la neutralitat climàtica.

Es tracta, doncs, d’un repte descomunal que exigeix una gran aliança social. No només han d’intervenir-hi els països i grans companyies, sinó els ciutadans corrents. Però, per on començar? Per una cosa tan elemental com calcular la nostra pròpia empremta de carboni. En poques paraules, saber quina quantitat de gasos amb efecte d’hivernacle (mesurats en tones de CO2) generem en el nostre dia a dia, sovint sense ser-ne conscients. I és que, si coneixem al detall quins són els efectes de la nostra activitat quotidiana, podrem corregir el que està malament i ser més responsables amb el planeta.

La tecnologia al rescat

La tecnologia ens pot ajudar en aquesta comesa. Per exemple, podem recórrer a una aplicació per a mòbils, com la dissenyada per BBVA. Pionera a Espanya, aquesta aplicació disposa d’una funcionalitat que permet calcular l’empremta de carboni. (CO2). Analitza els rebuts energètics i les despeses en transport dels clients, de manera que ofereix una estimació del CO2 que s’emet a l’atmosfera sense que calgui introduir cap dada. Però va més enllà, i pretén fer pedagogia. Per això, l’eina proposa a l’usuari mesures concretes per atenuar el seu impacte en el medi i, alhora, estalviar en les factures, ara més necessari que mai a causa de l’escalada del preu de l’energia. De vegades, només cal canviar els hàbits per començar a notar com baixa la factura. Per exemple, no està de més abaixar el termòstat de la calefacció o, simplement, una cosa tan senzilla com apagar el llum al sortir d’una habitació.

Tanmateix, podem i hem d’anar molt més enllà. Podem apostar per millorar l’eficiència energètica del nostre pis o casa, instal·lant plaques solars fotovoltaiques o emprenent una rehabilitació integral. En aquest sentit, els fons europeus Next Generation ens poden ajudar a finançar les obres. També podem reduir, reciclar o separar residus, sobretot dels envasos de plàstic, comprar productes de proximitat o bé desplaçar-nos amb vehicles no contaminants, ja siguin col·lectius o privats. Si ens movem habitualment amb cotxe particular, el pla Moves III contempla ajudes per a la compra de vehicles elèctrics o híbrids endollables.

Al servei de les empreses

Si la suma de petites accions individuals pot fer molt i bé per la salut del planeta, encara és més evident en el cas de les empreses. I no només per una qüestió de responsabilitat mediambiental, sinó econòmica. Si coneixen la seua empremta de carboni podran adoptar pràctiques més respectuoses i trobar marges per estalviar. Per fer-ho poden recórrer a l’aplicació de BBVA per a empreses. Realitza els càlculs a partir dels moviments dels comptes agregats relacionats amb els rebuts de l’electricitat, el gas o el combustible.

Prenent com a punt de partida aquesta informació, la multiplica per un factor d’emissió, que dona com a resultat les tones de CO2 que llança aquesta empresa a l’atmosfera fruit del consum d’energia. Amb les dades obtingudes, l’empresa pot emprendre diferents accions per disminuir l’empremta i la factura energètica. Per exemple, instal·lar energies renovables a les seues instal·lacions. Una altra opció és apostar pel reciclatge, trencant una llança a favor de l’economia circular. O bé compensar el que s’emet reforestant o protegint ecosistemes. Accions que li permetran emprendre la transició cap a l’energia verda.

Una transició que hem d’abordar tots sense excepció si volem guanyar la batalla contra el canvi climàtic. Segons indica l’ONU, els països desenvolupats han de descarbonitzar la seua economia com més aviat millor, alhora que han d’ajudar els països en vies de desenvolupament a dur a terme un procés de mitigació d’emissions. Perquè en qüestions d’escalfament global, no hi ha fronteres que valguin.

A casa també deixem empremta Cada una de les nostres accions, per innòcua que sembli, deixa empremta. Almenys en el medi ambient. I aquesta no s’esvaeix així com així. Només per dutxar-nos, emetem cada any 109 kg de CO2. Per cada quilo d’escombraries que no reciclem, generem 0,7 kg de CO2. I una activitat tan quotidiana com veure la televisió unes hores al dia, implica que llancem a l’atmosfera uns 35 kg de CO2 a l’any. I fins i tot en mode repòs, pot arribar a produir fins a 15 kg d’aquest gas. De fet, es calcula que cada llar espanyola emet anualment una mitjana de 12,5 tones de gasos amb efecte d’hivernacle. I la quantitat va en augment, malgrat la crisi econòmica.

tracking