SEGRE

PATROCINAT

Eliseo Isla: “El nostre model de producció de carn de boví és diferent al de la resta de països”

El sector augmenta més d’un 20% les exportacions en tres anys i obre mercats a set nous països malgrat les crisis generades per la pandèmia i la guerra d’Ucraïna || Unes 300 empreses entre granges i escorxadors compten ja amb el certificat “Compromís Benestar Animal” PAWS, promogut per Provacuno i un dels més rigorosos del món

Eliseo Isla, presidente de la Interprofesional de la Carne de Vacuno, PROVACUNO

Eliseo IslaPROVACUNO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Espanya no és Argentina, Espanya no és el Brasil, ni Estats Units, ni Austràlia. No és millor ni pitjor, però si diferent, com ho és també el nostre model de producció”, assegura Eliseo Isla, qui ha estat president de la Interprofessional de la Carn de Boví, Provacuno, durant tres anys i mig, i des de la que s’ha aconseguit importants avenços en la internacionalització de la carn de boví, la realització de campanyes de comunicació, i l’impuls de rellevants projectes en I+D+i.

Isla és qui hi ha estat al capdavant de la Interprofessional fins fa pocs dies. Veterinari de professió i amb més de 20 anys dedicats a la comercialització de vedells de la cooperativa d’Ivars, va prendre el càrrec amb l’objectiu de donar resposta a les noves tendències del consumidor i millorar el funcionament i la competitivitat de la cadena alimentària a través de la I+D+i, en una etapa profundament marcada per la pujada de costos, la pandèmia i la guerra d’Ucraïna. Malgrat la complexa situació, el sector ha continuat expandint els seus mercats, així com incrementant la seua exportació. En el període en què Isla ha estat president, les exportacions de carn de boví s’han incrementat més d’un 20%. D’altra banda, s’han obert nous mercats a set països entre els quals es troben el Japó, Singapur o les Filipines, i s’han iniciat procediments per obrir nous mercats a Corea del Sud i Tailàndia, entre altres. En aquest sentit, Isla assegura que entre el 2019 i el 2021, “només al Vietnam s’han incrementat les exportacions un 260%, assolint les 2.600 tones de carn de boví”, una cosa que ajuda a “posicionar el nostre producte com el més demandat de tot el continent europeu”.

CAMPANYES A FAVOR DEL SECTOR Provacuno ha impulsat diverses campanyes promocionals com “Fans del Vacuno” y “Goodbye Cows" a fi de donar a conèixer la realitat del sector i promoure el consum de carn de boví dins d’una dieta variada i equilibrada

El del boví de carn es tracta d’un sector que proveeix tota la població amb un producte de qualitat i a preus competitius, ajuda a mantenir els pobles vius i preveu incendis. Així ho afirma l’informe Anàlisi del sector boví de carn d’Espanya, la major i més exhaustiva radiografia realitzada fins a la data i que s’emmarca dins de l’estratègia Boví de Carn Carbono Neutral 2050 de Provacuno, un full de ruta amb mesures i accions com són la investigació i la innovació contínues per assolir la neutralitat climàtica mitjançant diferents actuacions, entre altres, el segrest de carboni equivalent als gasos amb efecte d’hivernacle que generen els diferents processos productius. “Farem tots els passos per apuntalar un mètode de producció europeu sostenible emmarcat en les estratègies de la UE Pacte Verd i De la granja a la taula, perquè som compromesos amb el sector, amb el medi ambient i els consumidors”, assegura Isla. Així mateix, en aquest marc estratègic Provacuno va impulsar el segell Compromís Benestar Animal PAWS, el segell més seriós, rigorós i objectiu que existeix actualment i l’esquema del qual està acreditat per la màxima autoritat espanyola en la matèria com és ENAC.

Quant al compromís del sector amb el medi ambient, aquest és màxim, ja no només pels èxits aconseguits en la reducció d’emissions fins la data, sinó per la determinació que té en assolir la neutralitat climàtica el 2050 a través de diferents projectes, per exemple, el de compostatge, i iniciatives com el codi de Bones Pràctiques Medioambientals. Així mateix, dades del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic li atribueixen a penes el 3,6% de les emissions totals de gasos amb efecte d’hivernacle a Espanya, sense comptar el CO2 equivalent que segresta als ecosistemes.

I és que el del boví de carn és un dels sectors motors de l’economia rural. Amb més de 3.500 milions d’euros a l’any, ocupa el tercer lloc al sector ramader i genera més de 130.000 llocs de treball directes a la branca productora. Un 40% de les més de 110.000 granges que hi ha a Espanya s’assenten en municipis amb riscos de despoblació i el 87% en municipis rurals. “Som un país en el qual la ramaderia fixa població i actua com a reforç davant el despoblament”, afirma Isla, que afegeix que “la majoria de les granges de boví de carn nacionals són familiars, de petita i mitjana mida i el 40% estan en mans de dones”.

NEUTRALITAT CLIMÀTICA EL 2050 L’estratègia Boví de Carn Carbono Neutral 2050 de Provacuno és el full de ruta del sector per assolir la neutralitat climàtica

Paral·lelament, des de Provacuno han activat diverses campanyes de comunicació amb gran impacte per al sector. Entre elles es troba Fans del Vacuno, una sèrie documental de cinc capítols que va suposar el treball d’investigació més gran fet mai al sector agroalimentari a Espanya i pel qual Provacuno va obtenir la Medalla d’Or en els 19è Best Awards d'Alimentaria 2020. “Aquest premi reconeix la tasca d’un sector clau per a l’economia, la salut, el medi ambient i la societat espanyola”, afirma Isla, que afegeix que es tracta d’“un dels guardons més prestigiosos de màrqueting agroalimentari del planeta”. Una altra de les campanyes promogudes recentment és Goodbye Cows, que com diu al seu eslògan, és el documental que els fons d’inversió no volen que vegis. Un projecte que ha comptat amb gairebé una desena d’investigadors científics i experts d’universitats espanyoles i europees on revelen el futur que ens espera si desaparegués la ramaderia de boví de carn i perquè hi ha tant interès en què això succeeixi. Finalment, durant l’etapa en què Isla ha estat president de la Interprofessional també s’han portat a terme accions solidàries com el llibre A pedir de vaca, per recaptar fons per als afectats per l’erupció del volcà de La Palma, així com la donació de menjar als més necessitats de la mà de xefs estrelles Michelín.

tracking