SEGRE

Les dones de les cooperatives agràries també aixequem la veu

Responsable del grup de treball per a la Igualtat de Gènere de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

RAMONA MOTA

RAMONA MOTA

Creat:

Actualitzat:

En el món rural cooperatiu, la dona viu una doble invisibilitat: pel fet de ser dona i per desenvolupar-se en un sector tradicionalment masculí.

Moltes dones participen de manera informal, irregular i precària en el mercat de treball perquè el caràcter majoritàriament familiar de les cooperatives agràries amaga, molt sovint, l’important paper de les dones en tasques que elles han d’adaptar i compaginar amb les responsabilitats familiars i domèstiques.

La societat actual està apostant per atraure el talent de les persones amb més capacitat i millor formades als llocs d’alta responsabilitat, i en aquest sentit s’estan posant en marxa actuacions per incorporar i retenir el talent de les dones a les empreses. La societat necessita la igualtat efectiva entre dones i homes per tal d’esdevenir més equilibrada i més justa, però també per promoure una major competitivitat empresarial i social.

Aquest model també és necessari que el traslladem al món rural i a les cooperatives agràries. A Catalunya, dels més de 32.000 socis productors, només el 21% són dones. En l’àmbit de la cooperativa, només un 4% de dones arriben als òrgans de govern i un ínfim 1,8% són presidentes de la cooperativa.

La dona hi és i està al capdavant de moltes explotacions, però la seva presència no és visible. És un exercici de responsabilitat que capgirem aquesta situació. El sector ha de comptar amb el talent i capacitat de totes i tots, valorant la preparació i aptituds de dones i homes per igual i adaptant-se a les diferents circumstàncies.

A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, creiem en la defensa d’aquests principis i és per això que, en el marc de les actuacions del grup de treball per a la Igualtat de Gènere, hem organitzat, el proper 14 de març, una jornada per celebrar i reivindicar el paper de la dona de les cooperatives agràries catalanes, en aquest cas concret a les Terres de l’Ebre.

Volem propiciar que les dones de les cooperatives ens ho creguem i comencem a potenciar complicitats, compartir experiències, discutir sobre els obstacles de ser dones al món rural i incentivar canvis.

El futur comença avui!

tracking