SEGRE

#DefensemLesDones

Rosa Pujol és alcaldessa d’Aitona, Vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i membre de l’executiva del PDeCAT de la Vegueria de Lleida. Concep Cañadell és alcaldessa de Termes, Diputada al Congrés dels Diputats pel PDeCAT

Rosa Pujol

Rosa Pujol

Creat:

Actualitzat:

La construcció de marcs i espais d'igualtat entre homes i dones, de no discriminació, de protecció, de més i millor educació, d'eliminació de barreres i sostres de vidres culturals, mentals, familiars, personals i professionals ve de lluny.

La nostra generació ha heretat el compromís de continuar aquest viatge de lluites compartides a espatlles de dones gegants, immenses i imprescindibles. Tot el reconeixement i homenatge a totes les dones, filles, germanes, mares i àvies que amb el seu exemple, la seva lluita -silent, discreta, humil...- al llarg d'anys dècades i segles ens han portat fins aquí.

Eren persones de la ciutat, de la cultura, de l'educació, del treball o del pensament però també del camp, els pobles i la ruralitat, on les condicions de vida son encara més difícils. A Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran també tenim les nostres Rosa Parks, Angela Davis, Frida Khalo, Virgina Wolf, Simone de Beauvoir o Yoko Onos. I les trobem a les nostres famílies, municipis i comarques i sectors socials i econòmics. Recuperar memòria històrica també va d'això.

Mai les dones ens hem sentit tant capaces de voler-ho tot i d'aconseguir-ho. Però al mateix temps les discriminacions, les violències i les desigualtats continuen presents i creixen en determinats espais.

Per tant hem de portar el nostre moviment més lluny. I fer-ho en un context on per primera vegada de la història, la Vicespresidènica dels Estats Units recau en una dona, de Mare índia i Pare negre, és un missatge d'esperança.

Des d'aquestes línies ens adrecem a les dones d'avui i a les futures líders de demà. Arribar a ser dones Pageses, Alcaldesses, Diputades i dones que volen dir i fer en política, no ha estat gens fàcil. Hem hagut de superar obstacles importants interns -íntims i familiars- i externs -culturals i socials- que els nostres col·legues homes ni tan sols s'han de plantejar. I més fer-ho en la realitat de les nostres comarques, encara comporta haver d'enfrontar-se a desigualtats, injustícies i límits que encara avui continuen forts.

Però hi som i seguim construint un model millor i fent sentir la nostra veu. I des d'aquí us diem: "podeu ser tot allò que us proposeu. No tenim límits. Creieu en vosaltres, en la vostra força, en les vostres capacitats i en el vostre exemple. Educació, autonomia vital i llibertat son tres pilars essencials per seguir avançant. No estem disposades a tornar enrera. I cada cop tenim més homes al nostres costat que fan seva també la nostra causa: creen entorns familiars, professionals i educatius segurs i favorables per a que dones i homes visquem en igualtat; i ens ajuden a que treiem de les nostres motxilles prejudicis i estigmes propis del passat i saben que cada dia de l'any, i en tots els aspectes de la vida, és 8M".

Deia la Diana Trujillo, Directora de la missió Perseverance de la NASA fins a Mart va dir “Estic aquí per recordar-nos que les dones som protagonistes de l'arribada a Mart. Hem perseverat fins aconseguir allò que semblava impossible". És exactament això.

Nosaltres hi som perquè vosaltres i les vostres filles ho tingueu més fàcil del que ho hem tingut nosaltres. Sigueu allò que vulgueu ser i pogueu arribar allò on us proposeu. Així les nenes del futur tindran més aprop aquest horitzó d'igualtat, respecte i seguretat.

Doncs això, venim de lluny a espatlles de persones gegants i ho volem tot perquè les dones del futur ho tinguin tot.

tracking