SEGRE
Joan Teixidó

Joan TeixidóSEGRE

Creat:

Actualitzat:

A principis dels 90 Tim Berners Lee anunciava la creació del llenguatge HTML, que donaria vida a les primeres pàgines web. Vint anys després, Tim O’Reilly anunciava un concepte clau en la història recent: la web 2.0. Però va passar la web d’un dia per l’altre de ser 1.0 a 2.0? No. El pas de la vella a la nova van ser un seguit de tecnologies, funcions i serveis creades i implementades al llarg dels anys, i que van anar modelant la web bidireccional i interactiva actual. En termes empresarials, d’això se’n diu innovació incremental. És a dir, una tecnologia que s’implementa i que provoca que d’altres se’n beneficiïn per crear noves tecnologies. Funciona de forma global.

Aquesta llarga introducció em serveix per parlar del 5G, la xarxa ultraràpida que avui estrenem a casa nostra. No. Ni la seva implantació serà immediata, ni tampoc veurem avui tot el seu potencial. Sí que la notarem a nivell d’usuari, però el gruix que aportarà a les nostres vides ni en som conscients ni capaços d’explicar-ho. Si dic que aquesta tecnologia, sempre unida a les altres que convergeixen, ens canviarà la vida, ho faig sabent que per a molta gent aquest futur promès encara no explicat pot causar una certa preocupació. La vida, la feina, els diners i els sistemes productius canviaran. El com és la resposta que avui encara no sabem.

El 5G és una xarxa ultraràpida, instantània i sense cables. Però el valor diferencial són i seran les tecnologies associades a aquesta connexió i tot allò que podran fer per a nosaltres. Des de canviar la fesonomia i la mobilitat de les ciutats a canviar la forma de producció agrícola o els sistemes de navegació. El 5G canviarà els camins de pedres per una autopista global de cinc carrils. Costa imaginar-ho, però a partir d’ara ens caldrà molta imaginació. I innovació.

tracking